پالنگان، کردستان!
پالنگان:
از هر چیز باید بدانیم که روستای پالنگان کجاست. این روستا که در دامنه شاهو قرار دارد، از توابع دهستان ژاورود در شهرستان کامیاران محسوب میشود. این روستا با استان کرمانشاه هممرز است. از این روستا منطقه اورامانات شروع میشود. کوههای سرلو و کل در جنوب غربی این روستا واقع شده است. گردنه مشهور گریوه هم در جنوب شرقی این روستا قرار دارد. این روستا از سطح دریا ۱۰۲۰ متر مرتفعتر است.
وجه تسمیه پالنگان:
شاید برایتان سؤال باشد که چرا به این منطقه پالنگان میگویند. برای پاسخ به این سؤال سه فرضیه زیر مطرح است.
برخی معتقدند که این روستا زمانی محل زندگی پلنگها بوده و به آن پلنگان میگفتند. این نام کمکم به پالنگان تغییر پیدا کرده است.
عدهای دیگر میگویند که این اسم از زبان کردی آمده است. «پال» در زبان کردی به تکیهگاه گفته میشود. از آنجایی که خانههای این روستا بر کوه تکیه کردهاند، به این روستا این نام را دادهاند.
فرضیه سوم هم به گویش هورامی بازمیگردد. هورامی گویش مردمان منطقه اورامانات، در ایران و عراق است. در این گویش محلی «پالو» به معنای قلعه، شهر یا مکانی به کار میرود که چشمههای خروشان دارد. این منطقه هم با چشمهها و آبشارهای بسیاری احاطه شده است که این نظریه را به حقیقت نزدیک میکند.
جاهای دیدنی پالنگان:
همیشه برای دیدن مناظر سرسبز و چمنزارها نیازی نیست که به شمال ایران سفر کنیم. در غرب ایران و استانهای کردستان و کرمانشاه هم طبیعت بکر و دستنخوردهای وجود دارد. روستای پلکانی پالنگان در مرز این دو استان هم از این قاعده مستثنا نیست. کافی است سری به این روستای تاریخی بزنید تا شاهد سرسبزی و طراوتی باشید که اهالی این روستا را به مهربانترین مردم کردزبان تبدیل کرده است. برای تماشای این همه زیبایی باید در میان روستا و طبیعت اطراف آن قدم بزنید تا آبشارها و چشمههایی را ببینید که به رونق زندگی اهالی این منطقه کمک کردهاند.
جاذبههای طبیعی پالنگان:
شگفتیهای طبیعی این منطقه کم نیستند. مهمترین جاذبه طبیعی که به محض ورود به این روستا میبینید، چشمههای جوشان آن است. این روستا ۲۰ چشمه کوچک و بزرگ دارد که برخی از آنها، به دلیل وجود گوگرد و املاح معدنی، خاصیت درمانی دارند. با این حال، تمام چشمههای این منطقه دائمی نیستند. برخی از آنها با شروع فصول گرم سال و کاهش بارندگی خشک میشوند. برخی دیگر هم همیشه میجوشند. آب تمام این چشمهها در نهایت به سمت رودهای سیروان و تنگیور سرازیر میشوند.
چشمهها تنها جاذبه این روستا نیستند. در گوشه و کنار این روستا که قدم بزنید با آبشارهای خروشان روبهرو میشوید. این آبشارهای مرتفع از لابهلای صخرههای سخت روان شدهاند و در نهایت به رودخانهها میریزند. حتی تصور این همه زیبایی در کنار صدای پای آب، هر طبیعتگردی را به وجد میآورد.
اماکن تاریخی پالنگان:
همان طور که اشاره شد، این روستا یک روستای تاریخی است. پس اصلا عجیب نیست اگر در این روستا با آثار باستانی به جا مانده از روزگار کهن روبهرو شویم. یکی از مهمترین بناهای تاریخی در این روستا قلعه پالنگان است. با دنبال کردن مسیر رودخانه در این روستا به این قلعه استوار میرسید. البته، بهتر است بگوییم سابقا استوار! چراکه از آن همه شکوه و جلال تنها بقایای مخروبهای به جا مانده است که گذشتههای دور و حکومت ناپایدار حاکمان آن دوران را یادآوری میکنند. این قلعه در جنوب شرق روستا قرار گرفته است و با آنجا ۸۰۰ متر فاصله دارد.
گورستان قدیمی این روستا با مقبرههایی به خط کوفی یکی دیگر از آثار تاریخی این روستاست. با این حال، شاید همه به دیدن این گورستان وهمآلود علاقه نشان ندهند!
سومین جاذبه تاریخی این منطقه هم پلهای کوچک و بزرگی است که در سراسر روستا ساخته شدهاند. قدمت بسیاری از این پلهای سنگی مشخص نیست اما همه از روزگارانی دور حکایت دارند که بشر میخواسته آنسوی رودهای خروشان را ببیند.
______
گردآوری: مرسده رنجبر
اگر به بخش گردشگری علاقه مندید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید: