محله جلفا اصفهان دارای کلیسا های زیادی است که یکی از معروف ترین های آنها کلیسای وانک است. کلیسای وانک یکی از قدیمی ترین و زیباترین کلیساهای ایران است. این کلیسا به یکی از بناهای تاریخی و گردشگری استان اصفهان و کشور تبدیل شده است.
در ایران همه ادیان از جمله زرتشتی، کلیمی و مسیحی در برگزاری مراسم مذهبی و قومی خود آزاد هستند، در جلفا نیز همزمان با کریسمس و میلاد مسیح ارامنه ببرگزاری جشن و مراسمات مذهبی خود میپردازند.
اتفاق زیبایی که در محله جلفای اصفهان رخ میدهد این است که شهروندان و مسوولان اصفهانی نیز هموطنان ارمنی خود را در این روزها همراهی می کنند و علاوه بر چراغانی خیابان ها و کوچه های محل زندگی ارامنه و قرار دادن درختان کاج تزیین شده، این عید مسیحیان را به آنها تبریک میگویند و با آنها در جشن و مراسماتشان همراهی می کنند. با ماه خاتون همراه باشید تا در مورد کریسمس در جلفای اصفهان صحبت کنیم.
کریسمس در ایران چه روزی است؟
کریسمس که به عنوان یکی از مهمترین جشنهای مذهبی مسیحیان در سرتاسر جهان شناخته شده است، در ایران نیز توسط جامعه ارامنه جشن گرفته میشود. امسال، این جشن در تاریخ چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد. مسیحیان ایرانی به ویژه در مناطق دارای تجمعات ارمنی، مراسم کریسمس را با شور و شوق فراوانی برگزار میکنند.
کریسمس در محله جلفای اصفهان
در ایران، محله جلفای اصفهان به عنوان یکی از نقاط کانونی برای برگزاری جشن کریسمس شناخته میشود. این محله از دیرباز محل سکونت ارامنه بوده و در این ایام، با شکوه و زیبایی خاصی به استقبال کریسمس میرود. تاریخچه سکونت ارامنه در اصفهان به سال ۱۰۱۴ قمری بازمیگردد؛ در این دوره، گروهی از ارامنه به فرمان شاه عباس صفوی، از جلفا به اصفهان نقل مکان کردند. جلفا که در کنار رود ارس واقع شده بود، سرزمین مادری این افراد بود و به همین سبب، نام جلفا را برای محله جدید خود انتخاب کردند.
با نزدیک شدن به روز ۲۵ دسامبر، محله جلفا دگرگون میشود؛ ریسههای نورانی بر درختان و مغازهها آویزان میشوند و کاجهای تزیینشده، حال و هوای کریسمس را به جلفا میآورند. در روز کریسمس، مغازههای ارامنه در جلفا به شدت شلوغ میشوند. مشتریان برای خرید هدایا و کالاهای ویژه کریسمس به این محله میآیند و بازار تزئینات کریسمس و عکاسی با بابانوئل، پررونق میشود. این بازار شلوغ و امیدبخش، میان سنگفرشهای جدید و کافههای زیبا، تجربهای فراموشنشدنی را به بازدیدکنندگان هدیه میدهد. کافههای محله جلفا، با سبک معماری ایرانی-اروپایی، به مکانی محبوب برای دورهمیها و ساختن خاطرات شیرین تبدیل شدهاند.
جشن کریسمس در اصفهان، همزمان با ایام جشن در دیگر نقاط جهان، در کلیسای وانک برگزار میشود. این کلیسا که به عنوان یکی از مهمترین و زیباترین کلیساهای ارامنه شناخته میشود، بستر مستحکمی برای برگزاری مراسم مذهبی و فرهنگی جامعه ارمنی فراهم آورده است. در این روز، ارامنه با گردهمایی در کلیسا، به دعا و نیایش پرداخته و میلاد حضرت عیسی مسیح را گرامی میدارند.
غذای کریسمس در ایران
در حالی که مسیحیان در نقاط دیگر جهان معمولاً شب کریسمس را با خوراکهای خاصی نظیر بوقلمون شکمپر جشن میگیرند، ارامنه ایران دارای سنتهای غذایی منحصربهفردی هستند. یکی از اصلیترین غذاهایی که در این شب مورد استفاده قرار میگیرد، سبزیپلو ماهی است. این غذا نه تنها طعمی لذیذ و متمایز دارد، بلکه نمادی از فرار رسیدن سال نو و زندگی جدید نیز به شمار میرود. سبزیپلو به عنوان یک غذای ایرانی لذیذ، معمولاً با برنج، سبزیهای مختلف و ماهی پخته شده آماده میشود.
علاوه بر سبزی پلو ماهی، کوکوسبزی نیز یکی دیگر از خوراکیهای محبوب در شب کریسمس ارامنه است. کوکوسبزی همزمان با غذاهای دیگر بر روی سفره کریسمس قرار میگیرد و به تنوع و شکوه این مجلس میافزاید. در کنار این غذاهای اصلی، شیرینیهای محلی نیز جزو جداییناپذیر جشن کریسمس ارامنه هستند. دو نوع شیرینی معروف در این جشن، پیروک و گاتا است. این شیرینیها بسیار خوشمزه و لذیذ هستند و در روز کریسمس سرو میشوند.
کریسمس در دیگر شهرهای ایران
کریسمس در بسیاری از شهرهای ایران به ویژه در مناطقی که جمعیت مسیحی بیشتری دارند، با مراسم خاصی برگزار میشود. در روز کریسمس، کلیساهای مختلف، از جمله کلیسای ارامنه، کلیسای کاتولیک و کلیساهای پروتستان، مراسم خاصی برگزار میکنند. در این مراسم، ارامنه در شب کریسمس به کلیسا مراجعه کرده و به دعا و نیایش میپردازند.
اگر از خواندن این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید.