روستای برغان:
روستای برغان در دهستان برغان، بخش چندار شهرستان ساوجبلاغ در غرب استان البرز واقع شده است و در دل کوههای البرز در ارتفاع ۱,۶۵۰ متری از سطح دریا، در میان کرج و هشتگرد قرار دارد. رونق صنعت گردشگری در این روستا بهدلیل قرار گرفتن در مسیر کرج بهسمت کردان است؛ البته نباید فراموش کرد که موقعیت جغرافیایی برغان در بین دو رود سنج و شاهرود نیز یکی از دلایل مهم توسعه این روستا به شمار میآید؛ رودهایی که از کوههای البرز مرکزی سرچشمه میگیرند و از کنار روستا عبور میکنند.
روستای بُرغان قدمتی طولانیتر از کرج دارد و قدمت بازار و برخی از خانههای قدیمی آن به دوره قاجار برمیگردد. در این روستا که آن را با لقب «مهد چنارهای هزارساله» میشناسند، درختانی کهنسال و دیدنی وجود دارند که به ما نشان میدهند بُرغان روستایی از گذشتههای دور است. این روستا دارای سه اثر تاریخی ثبت شده ملموس است که شامل حسینیه اعظم برغان، پل صفویه و درخت چنار داخل محوطه مسجد جامع میشوند. آلوی بُرغان با شهرت جهانی، بستنیگله و تعزیه برغان سه اثر دیگر هستند که تا به امروز توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ثبت رسیدهاند.
معماری روستای برغان:
روستای بُرغان در دامنههای جنوبی کوهستان البرز قرار دارد و بافت مسکونی آن متمرکز است. خانههای این روستا با توجه شرایط طبیعی، نوع فعالیت و معیشت خانوار روستایی ساخته شدهاند و مصالح عمده به کار رفته در آنها سنگ، چوب، خشت و گل است؛ البته بیشتر این خانهها بهدلیل مهاجرت ساکنان آنها به شهر از بین رفته و متروکه شدهاند. خانههای ساده و قدیمی بُرغان اغلب دو طبقه هستند و یک طویله زیر آنها وجود دارد تا گرمای ایجاد شده توسط دامها طبقه بالا و محل سکونت افراد را گرم کند. شما میتوانید نمونهای از این خانهها را در محله «بزرگ محله» ببینید. در سالهای اخیر خانههای ویلایی در برغان با تاثیرپذیری از الگوی معماری شهری و با مصالحی چون تیرآهن، سیمان، بتن، آجر و گچ ساخته شدهاند.
_____
گردآوری: مرسده رنجبر
اگر به بخش گردشگری علاقه مندید، از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.