فیلم ورود (arrival) با یک رویکرد جدید به یک موضوغ قدیمی ساخته شده است؛ آدم فضاییها. فیلمهای هالیوودی معمولا از این موجودات ناشناخته برای ساخت صحنههای اکشن و انفجار و تیراندازی استفاده میکنند. استفادهای که در طول زمان جذابیت خود را از دست داده است. شاید همین عدم جذابیت کلیشههای قدیمی باشد که نوشتهی اریک هیزرر با کارگردانی دنیس ویلنوو را به اثری موفقیت تبدیل کرده است. در این مقاله از ماه خاتون با معرفی فیلم Arrival همراه شما هستیم!
فیلم Arrival به کارگردانی دنی ویلنوو سعی دارد نشان دهد که موجودات بیگانه صرفا موجوداتی خطرناک نیستند و چهبسا میتوانند به پیشرفت بشر کمک شایانی کنند. داستان این فیلم درباره ورود ۱۲ سفینه فضایی به کره زمین و استقرار آنها در نقاط مختلف این کره خاکی جریان دارد.
جزئیات اثر:
کارگردان: دنی ویلنوو / Denis Villeneuve
نویسنده: اریک هیزرر / Eric Heisserer
برپایه: داستان زندگی تو اثر تد چیانگ / Ted Chiang
تهیه کننده: دن لوین، شاون لوی، دیوید لیند، آرون رایدر / Dan Levine, Shawn Levy, David Linde, Aaron Ryder
بازیگران: ایمی آدامز، جرمی رنر و… / Amy Adams, Jeremy Renner
داستان اثر:
لوییس که متخصص زبانشناسی بوده و در دانشگاه مشغول تدریس است، با خبری ناگهانی متوجه میشود که در سراسر جهان اتفاقاتی درحال رخدادن است و اشیائی ناشناخته وارد کرهی زمین شدهاند.
با بررسیهای انجامشده نتیجهگیری میشود که بیگانگان فضایی در قالب ۱۲ سفینه و در کشورهای مختلف فرود آمدهاند. ارتش آمریکا با جمعکردنِ نیروهای مختلف ازجمله لوییس که دانش زبانشناسی داشته و ایوان که یک فیزیکدان است، سعی بر ارتباطگیری با بیگانگان و فهم قصد آنها از ورود به زمین دارند.
هر یک از کشورها به شیوهی خود به ارتباطگیری با بیگانگان پرداخته و آمریکا نیز با استفاده از زبانشناسیِ بیگانگان و تفسیر مفاهیمِ بیانشده، به پیشرفتی نسبی میرسند. با ترس و کارشکنیِ تعدادی از سربازانِ ارتش، سفینهی بیگانگان دچار انفجار شده و موجب بیاعتمادیِ بیگانگان و فاصله گرفتنِ آنها از زمینیها میشود.
با تلاشِ کشورهای دیگر به رهبریِ چین نسبت به مقابله با بیگانگان و اخراج آنها از زمین، لوییس دچار نگرانی شده و به دنبال چاره میگردد. لوییس که به عدمِ تخاصمِ بیگانگان معتقد است، سعی بر رفع کدورت و ارتباطگیری مجدد با بیگانگان دارد و در ملاقاتِ تکیِ خود با آنها، متوجه مفاهیم عمیقی درمورد زبان و ارتباطگیری و «زمان» میشود.
همچنین او متوجه میشود که دارای تواناییِ دیدنِ آیندهی خود است و همسر و فرزند و بیماری/مرگ فرزندِ خود را مشاهده میکند. لوییس با یادآوریِ آینده راهحلی یافته و در تماس با رییسجمهور چین و بیان نکاتی از گفتوگوی شخصیِ وی با همسرش، نظر او را تغییر داده و از تقابلِ چین و به دنبالِ آن دیگر کشورها با بیگانگان جلوگیری میکند. در انتها و هرچند لوییس از وضعیتِ آیندهی خود (ترکشدن توسط همسرش و مرگ فرزند) آگاه است، با ایوان ارتباط گرفته و درکنارِهم به تعامل با بیگانگان و همچنین تشکیل خانواده میپردازند.
چه عواملی موفقیت Arrival را رقم زدند؟
- نگرش کلی فیلم یکی از عوامل اصلی موفقیت آن در گیشه بود. یک نگاه ضریف به نحوه ساخته شدن واقعیت و تاثیر زبان بر آن، چیزی نیست که بیشتر ما در زندگی روزمره به آن فکر کنیم. شاید حتی کارهایی مثل زبان شناسی از دید بسیاری از ما ساده یا بیاهمیت باشد. دیالوگ های arrival هم نقش زیادی در انتقال پیام فیلم داشتند.
- فیلم arrival به ما ثابت کرد که بسیاری از واقعیتهای زندگی ما با کلمات معنا میگیرند. میتوان گفت که بسیار از مفاهیم اطراف ما بدون داشتن واژههای مخصوص به خود کاملا نامرئی میشوند. برای مثال میتوان به طیف رنگ سفید اشاره کرد. تماما واقعی، با هویتهای مجزا از هم اما وابسته به اسم برای اثبات وجود.
- گنگ بودن زبان در ۲ طرف یک ارتباط میتواند از این هم عمیقتر باشد. زمانی که واژهای برای نشان دادن احساسات نباشد، برداشتهای متفاوتی از احساسات به وجود میآید و در نتیجه اتفاقاتی میافتد که نباید. حقیقتی که اگر فیلم را ندیده باشید کمی دور از تصور است.
- مفاهیم عمیق فیلم تنها عامل موفقیت آن نیست. جدا از برخی قسمتهای آن، کارگردان توانسته است حس کنجکاوی مخاطب را به خوبی تحریک کند، او را با خود همراه کند تا بتوانند در این مسابقه نفسگیر از بروز یک فاجعه جلوگیری کنند.
- نکته آخری که به عنوان یک مخاطب من را جذب کرد، قسمتی بود که بعد از تماشای فیلم با خود نگه داشتم. یک برداشت ساده از حقیقتی که همیشه با آن سر و کار داریم. تصورات ما همیشه درست نیستند و نباید بر اساس آن تصمیم بگیریم.
تمام این موارد در کنار عوامل حرفهای در ساخت موسیقی، فیلم برداری و صد البته تیم بازیگری خوب باعث شد تا arrival یک اثر ماندگار باشد؛ اثری که قطعا ارزش دیده شدن را دارد.
نکات جالب در مورد فیلم Arrival:
فیلم Arrival یکی از جالبترین ایدههای حال حاضر در مورد بیگانگان را به تصویر میکشد اما ساخت این فیلم آنقدر هم ساده نبوده که به نظر میرسد. در نظر داشتن ماهیت معمایی و البته خسته نکردن بیننده یک کار سخت است اما ۲ حقیقت جالب در مورد فیلم نشان میدهد که کارگردان به خوبی توانسته است از عهده آن بربیاید.
- جملهی آخر همسر ژنرال شنگ که به چینی بازگو شد حتی در سینما هم زیرنویس انگلیسی نداشت. حالت معماگونه در فیلم باز هم در صحنههای دیگر تکرار شد اما شاید اوج آن در این چند کلمهی چینی باشد.
- زبان دایرهای که هپتاپادها از آن استفاده میکردند توسط زبان شناسان ساخته شده بود و زبانی واقعی و قابل استفاده بود. این زبان بیش از ۱۰۰ عبارت تصویری داشت که حدود ۷۰ مورد از آنها را در فیلم دیدیم.
با وجود این که Arrival نتیجه تلاش زیادی بود اما اکران شدنش بعد از Interstellar باعث شد تا مجبور باشند پایانبندی را عوض کنند. البته که پایان جدید هم خاص بود اما جالب است بدانید که پایان نسخه اولیه Arrival شباهت زیادی به Interstellar داشت.
جوایز و افتخارات:
هفتاد و چهارمین مراسم گلدن گلوب: نامزد جایزه گلدن گلوب بهترین بازیگر زن فیلم درام برای ایمی آدامز و نامزد جایزه گلدن گلوب بهترین موسیقی برای یوهان یوهانسون؛
هشتاد و نهمین دوره جوایز اسکار: برنده جایزه اسکار بهترین تدوین صدا برای سیلوین بلمار، نامزد جایزه اسکار بهترین میکس صدا برای برنارد گریپی استروبل و کلاود لا هایه، نامزد جایزه اسکار بهترین طراحی صحنه برای پاتریس ورمت و پل هوت، نامزد جایزه اسکار بهترین تدوین برای جو واکر، نامزد جایزه اسکار بهترین فیلمبرداری برای برادفورد یانگ، نامزد جایزه اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی برای اریک هیزرر بر اساس داستان زندگی تو اثر تد چیانگ، نامزد جایزه اسکار بهترین کارگردانی برای دنی ویلنو، نامزد جایزه اسکار بهترین فیلم برای شاون لوی، دن لوین، آرون رایدر و دیوید لیند.
اگر از خواندن این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید.