بچههای آسمان فیلمی ایرانی به کارگردانی مجید مجیدی محصول ۱۳۷۵ است. این فیلم مورد تحسین منتقدان و جامعه قرار گرفت و باعث شناخت جامعه غرب از مجیدی شد. در ادامه با ماه خاتون همراه باشید تا شما را با این فیلم آشنا کنیم.
بچههای آسمان اولین فیلم ایرانی است که به عنوان پنج نامزد نهایی جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان در سال ۱۹۹۸ انتخاب شده بود و همچنین جایزه های معتبری از جمله جایزه فیپرشی جشنواره بینالمللی فیلم مونترال را به دست آورد. سونگ ایل گوک بازیگر کاراکتر جومونگ نیز در مصاحبه خود در ایران گفت از محتوای این فیلم شگفت زده شده است.
نمایش فیلم:
بچههای آسمان در کشورهای آمریکا، برزیل، هنگ کنگ، ژاپن، استرالیا، سنگاپور، لهستان، آرژانتین، آلمان، اسپانیا، هلند، مکزیک، نروژ، مالزی، فرانسه، بلژیک، یونان،ترکیه و کره جنوبی به نمایش درآمد.
خلاصه داستان:
پسرکی به نام علی کفشهای خواهرش را گم میکند. از آنجایی که زهرا کفش دیگری ندارد و پدر هم توانایی مالی خرید کفش نو را ندارد، قرار میگذارند که صبحها زهرا کتانی علی را بپوشد و ظهر علی در مسیر منتظر پایان مدرسه زهرا و آمدن او می شود تا کتانی را از زهرا دریافت و با آن به مدرسه برود. با وجود تلاشی که زهرا برای به موقع رساندن کفش ها به علی می کند اما علی هر روز دیر به مدرسه می رسد تا اینکه در مدرسه یک مسابقه برگزار می شود در این مسابقه به نفر سوم یک کتانی جایزه میدادند…
تحلیل و نظرها:
- راجر ایبرت در مورد بچههای آسمان نوشت: این فیلم آموزنده و دارای سکانسهای فوقالعاده است.
- بچههای آسمان با فیلم دزد دوچرخه مقایسه شد و مورد تحسین منتقدان قرار گرفت.
- نشریه اگزماینر سه فیلم از مجید مجیدی را در کنار آثار عباس کیارستمی و داریوش مهرجویی در میان ۱۰ فیلم برتر سینمای ایران معرفی کردهاست.
- فارن پالیسی بچههای آسمان را جزو ۱۰ فیلم برتر تاریخ سینمای ایران برگزید.
- بچههای آسمان در آسیا مورد توجه بسیار قرار گرفت. در سنگاپور جزو پرفروشترین فیلمهای خارجی این کشور و در ژاپن نیز فیلمنامه بچههای آسمان در متون درسی کتاب آموزش زبان انگلیسی دوره دبیرستان این کشور تدریس میشود.
- بخشی از فیلمنامه فیلم بچههای آسمان در کتاب درسی مقطع راهنمایی نیز قرار داده شده است.
دستاوردها و آمار فروش فیلم:
اولین نمایش داخلی بچه های آسمان در پانزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر (بهمن ۱۳۷۵) بود. فیلم با استقبال قابلتوجه داوران جشنواره روبهرو شد و در نهایت ۴ سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه و بهترین تدوین و یک دیپلم افتخار در رشته بهترین چهرهپردازی (محسن موسوی) به دست آورد. همچنین یک دیپلم افتخار هم به رضا ناجی تعلق گرفت. همچنین بچههای آسمان در رشتههای بهترین موسیقی متن، بهترین صداگذاری (محمدرضا دلپاک) و بهترین فیلمبرداری هم نامزد دریافت سیمرغ بلورین بود.
نمایش بچه های آسمان در جشنوارههای جهانی هم موفقیتآمیز بود و به دریافت جوایزی از جمله جایزه تماشاگران جشنواره فیلم ورشو، جایزه بهترین فیلم آسیایی از جشنواره فیلم سنگاپور و چهار جایزه از جشنواره فیلم مونترال از جمله جایزه فیپرشی و جایزه انتخاب مردم منجر شد. با این وجود بزرگترین دستاورد بینالمللی بچههای آسمان نامزدی اسکار در رشته بهترین فیلم خارجیزبان بود؛ اتفاقی که برای نخستین بار برای سینمای ایران رخ میداد. بچههای آسمان در آن سال رقابت را به فیلم زندگی زیباست (روبرتو بنینی) واگذار کرد.
بچه های آسمان هماکنون با میانگین امتیاز ۸.۲ از ۱۰ بر اساس ۷۵ هزار رای، در رتبه ۱۷۶ بهترین فیلمهای تاریخ سینما از دید کاربران وبسایت IMDB قرار دارد. اکران بچههای آسمان در ایران از ۱۴ آبان ۱۳۷۶ آغاز شد. این فیلم در نهایت با جذب ۲۲۶ هزار و ۳۶۵ مخاطب در رتبه سیونهم جدول فیلمهای پرمخاطب سال ۱۳۷۶ سینماهای ایران قرار گرفت.
بازیگران فیلم:
در بچههای آسمان بازیگرانی چون میرفرخ هاشمیان در نقش علی، بهاره صدیقی در نقش زهرا، فرشته سرابندی در نقش مادر علی، کمال میرکریمی در نقش ناظم، بهزاد رفیعی در نقش معلم ورزش، نفیسه جعفرمحمدی در نقش رویا و داریوش مختاری در نقش معلم علی به ایفای نقش و بازیگری پرداختهاند. در فیلم بچههای آسمان حدود ۵۰ بازیگر جلوی دوربین رفتهاند که از نظر تعداد بازیگران میتوان بچههای آسمان را یک اثر بزرگ، پربازیگر و با تعداد شخصیتهای داستانی بسیار عنوان کرد. از اینلحاظ کارگردانی فیلم بچههای آسمان باتوجه به بازی گرفتن از این تعداد بازیگر و مدیریت آنها کار بسیار دشواری بوده است.
از دیگر بازیگران فیلم بچههای آسمان میتوان به محمدحسن حسینیان در نقش پدر رویا، معصومه دلیر در نقش مادر رویا، کامبیز پیکرنگار در نقش مسئول مسابقه، حسن روحپروری در نقش عکاس مسابقه، عباسعلی روحندی در نقش کفاش، جعفر سیف الهی در نقش سبزی فروش، غلامرضا ملکی در نقش نمکی و زهرا میرزایی در نقش معلم زهرا اشاره کرد.
فقر سربلند بچههای آسمان:
مجید مجیدی در فیلم بچههای آسمان تلاش میکند تصویری عزتمندانه از جامعه ایرانی ارائه کند. تصویری که هم به دل عموم مردم مینشیند و هم منتقدان شناختهشده سینمای ایران را به ستایش وا میدارد. یکی از منتقدان سینما معتقد است «علی در فیلم بچههای آسمان، نماینده پرجوش طبقه خود، در اوج نیاز و بیکسی به پا میخیزد تا با تلاش خستگیناپذیرش مظلومیت و موجودیت خود را عیان سازد. برای رفع نیاز انسانی در خاستگاه اجتماع علی و خانوادهاش، سومشدن کافی است. او جلودار مظلومان و تلاشگران میشود.
اما آیا نیازمندیاش رفع شده است؟
رقص موزون ماهیهای قرمز به دور پاهای تاولزده علی، نمایش دلنشین فقر فاخر است. در شرایطی که فقر با آن چهره کریهش (کفشهای کتانی مندرس و پاره) همچنان در چندقدمی علی چنبره زده، او ترجیح میدهد لحظاتی سر در گریبان فرو برده و چشم بر هم زند و نشئه تماس آب بر پاهای خسته و زخمیاش باشد.»
مجید مجیدی در یک گفتوگو به این موضوع اشاره میکند که در بچههای آسمان مسئلهاش «فقر سربلند» است. او میگوید: «اساسا حرفم در بچههای آسمان «فقر سربلند» است. اینکه انسان در هر شرایطی، در فقر یا ثروت، به معرفت انسانی خود رجوع کند.»
اگر از خواندن این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید.