ماسای مارا یکی از معروفترین اقوام آفریقایی است. این قوم در مرز بین دو کشور کنیا و تانزانیا زندگی میکنند و در حال حاضر در دشتهای دامنه کوه کلیمانجارو ساکن هستند. ماساییها شامل ۵ طایفه مختلف میباشند و از طریق پرورش دام روزگار خود را میگذرانند. در این مقاله از ماه خاتون به معرفی قبیلههای ماسای مارا پرداخته و اطلاعاتی در مورد نوع پوشش، آدابورسوم و سنتهای این قوم در اختیارتان قرار میدهیم. با ما همراه باشید.
قبیلههای ماسای مارا
ماساییها از جمله قبایل بومی آفریقایی هستند که در کشور کنیا و شمال تانزانیا سکونت دارند. این قوم در قرن ۱۵ میلادی از سودان به این نقطه مهاجرت کرده و در مناطق ناروک و کاجیآدو پراکنده شدهاند. آنها در حال حاضر در مراتع پارک ملی ماسای مارا زندگی میکنند و به همین دلیل به این نام خوانده میشوند. ماساییها حدود ۹۰۰ هزار نفر هستند و به ۵ طایفه با نامهای ايلمولئيان، ايلماكسن، ايلائيسر، ايلتاآروسرو و ايليكومايي تقسیم میشوند. هرکدام از این طوایف علامت مخصوص خود را دارند و این علامت را بر روی دامهای خود نیز حک میکنند.
قبیلههای ماسای مارا، قبایلی سنتی هستند که همچنان بر فرهنگ و آدابورسوم گذشتگان خود پایبند بوده و در مقابل پذیرش زندگی مدرن مقاومت میکنند. هرچند امروزه به دلایلی چون فشار دولت کنیا و عدم برخورداری از امکانات زندگی مجبور به کنار گذاشتن برخی از رسومات عجیب خود شدهاند، اما همچنان مانند گذشته لباس میپوشند و از تکنولوژی به دور هستند.
مردان ماسایی قدی بلند و پوستی تیره دارند. آنها شوکا به تن میکنند، اُرسی میپوشند و از جواهرات چوبی برای زیباتر شدن استفاده میکنند. زنان ماسایی نیز پوششی متفاوت از دیگر زنان آفریقایی دارند و زیورآلات بسیاری به خود میآویزند. این تفاوت باعث جذب گردشگران به سمت این قبایل شده و ماساییها را به یکی از جاذبههای گردشگری کنیا تبدیل کرده است.
سبک زندگی ماساییها چگونه است؟
هر ۵ طایفه ماسای مارا دامدار هستند و از طریق پرورش گاو، گوسفند و بز روزگار خود را سپری میکنند. این طوایف در خانههایی کلبه مانند زندگی میکنند. کلبهها توسط زنان ماسایی و با پهن گاو و چوبهایی بسیار نازک ساخته میشوند. هر ۱۰ کلبه در یک منطقه قرار میگیرند و با پرچین از هم جدا میشوند. این مناطق کراآل نام دارند.
کلبههای ساخته شده حالت دایرهای داشته و بسیار کوچک هستند. برای ساخت ستونها از چوبهای محکم و برای پر کردن فاصله بین آنها نیز از شاخههای کوچکتر و ملات استفاده میشود. ماساییها معتقدند پنجرهی بزرگ باعث ورود پشهها به داخل کلبه میشود. از اینرو اندازه پنجرهها را کوچکتر میگیرند و در نتیجه کلبهها تاریک هستند. استفاده از پهن گاو نیز باعث ضدآب شدن سقف و دیوارههای کلبه میشود. به این کلبهها در زبان محلی اینکاجیجیک (Inkajijik) میگویند.هر خانه دارای ۳ بخش میباشد. بخشی از خانه به نگهداری دام اختصاص دارد، بخش دوم متعلق به زن و شوهر است و بخش دیگر برای فرزندان ساخته میشود. مردان ماسایی نیز به دور کلبهها حصار میکشند تا از ورود شیر و دیگر حیوانات وحشی به قلمرو خود جلوگیری کنند.
وعده غذایی ماسایی ها
قوت غالب مردمان این قبیله گوشت، لوبیا و ذرت است. قبیلههای ماسای مارا تنها دو وعده غذایی دارند. آنها در وعده صبحانه نان و شیر و برای شام گوشت میخورند. با توجه به اینکه گاو برای مردمان این قبیله بسیار باارزش است، آنها اغلب از گوشت بز یا گوسفند در غذاهایشان استفاده میکنند و خون گاوها را تنها در مراسمهای خاص و جشنها میریزند.
مردسالار بودن ماسایی ها
ماساییها، به شدت مردسالار هستند و زنان را همسطح خود نمیدانند. آنها بانوان را پائینتر از خود میدانند و به آنان اجازه تصمیمگیری نمیدهند. این در حالی است که اغلب کارهای خانه از ساخت کلبه گرفته تا درست کردن غذا، آوردن آب، دوشیدن شیر گاوها، جمعآوری هیزم و … بر عهده بانوان ماسایی میباشد. البته همه مردها نیز اجازه تصمیمگیری ندارند و کارهای مهم بر اساس نظر مسنترین افراد هر قبیله انجام میشود.
اعتقادات مذهبی قوم ماسای مارا
ماساییها یکتاپرست هستند و الههای با نام اِنگای را میپرستند. علاوه بر این، افراد این قوم جزو آنیمیستها نیز محسوب میشوند. آنیمیستها تمامی عناصر طبیعت را جاندار میدانند و برای آنها ارزش و احترام خاصی قائلند. این عناصر شامل گیاهان و حیوانات میباشند. به همین دلیل، دامهای ماساییها، خصوصا گاوها، برایشان اهمیت بسیاری داشته و علاوه بر ارزش مادی، دارای ارزش معنوی نیز هستند. در واقع، این قوم گاوها را هدیهای از جانب خدا میدانند که باعث سلامتی و طول عمرشان میگردد. از این رو، میزان سلامتی و برکت خود را با تعداد گاوهایشان میسنجند!
از جمله سنتهای مذهبی این قوم میتوان به نوشیدن خون گاو اشاره کرد. آنها عقیده دارند خون گاو بدن را گرم و قوی نگه میدارد و آن را در مراسمها و مناسبهای خود مورد استفاده قرار میدهند. در این مراسمها، خون گاو یا گوساله را با شیر مخلوط کرده و مینوشند. برای این کار نیز خونی که از شاهرگ اصلی گاو خارج میشود را جمعآوری میکنند و معتقدند این خون باارزشتر از خون دیگر بخشهای بدن گاو میباشد.
از دیگر رسومات مردم این قبیله، نوشیدن خون تازه از گردن گوساله وحشی است. جوانان قبیله دورههای آموزشی چون سوار شدن بر پشت گاو وحشی، شکار شیر با نیزه و … را طی کرده و در پایان دوره خون گوساله را از محل ذبح آن مینوشند. البته این رسوم در گذشته بیشتر رایج بوده و امروزه به دلیل غیرقانونی بودن شکار در منطقه کمتر انجام میشود. اصول و اعتقادات مذهبی در بین ماساییها اهمیت بسیاری دارد و از همان دوران کودکی به فرزندان آموزش داده میشود.
پوشش متفاوت قبیلههای ماسای مارا
یکی از بارزترین تفاوتهای این قوم با دیگر قبایل آفریقایی، ظاهر و نوع پوشش آنهاست. زنان ماسایی موهای خود را از ته میتراشند و مردان آنها معمولا موهای بلندی دارند. لباس سنتی مردان ماسایی شوکا نام دارد. یک پارچهی بلند به رنگهای قرمز، سبز، آبی یا مشکی که به دور بدن پیچیده میشود. در گذشته همه لباسها به رنگ قرمز بود و از پشم حیوانات یا از پوست آنها تهیه میشد، اما امروزه پارچهها از الیاف مصنوعی و به رنگهای مختلف تهیه میشود و گاها چهارخانه یا راهراه نیز میباشد.
زنان ماسایی نیز لباسهایی رنگی به تن میکنند و زیورآلات فراوان به دست و گردن خود میآویزند. استفاده از گوشوارههای بزرگ در این قبیله رواج بسیار دارد. آنها علاوه بر گوش، لب و بینی خود را نیز سوراخ میکنند تا بتوانند از زیورآلات استفاده کنند. زیورآلات مورداستفاده در گذشته از عاج، استخوان، مس، برنج و فلزات تهیه میشد، اما امروزه اغلب از منجوق و مهرههای پلاستیکی برای درست کردن آنها استفاده میشود.
———————————————————-
اگر از این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.