سلام به ماه خاتونیای عزیز امروز میخواهیم نگاهی به تاریخچه انیمه بندازیم و ببینیم که این صنعت چگونه به این جایگاه رسید با ما همراه باشید تا به جواب این سوال برسیم.
احتمالاً شما هم با شنیدن نام انیمه اولین چیزی که در ذهنتان نقش میبندد، کاراکتری با چشمهای درشت، دهان و بینی کوچک، موهای پر و پریشان و اندام لاغر و کشیده است که رفتارهای هیجانزده و احساسات اغراقشده دارد. برخی آمارها میگویند بیش از یکسوم مردم جهان یعنی رقمی حدود ۲.۸۸ میلیارد نفر مخاطب دنیای انیمه هستند.
اگرچه نام هیچ فیلم انیمهای میان ۵۰ انیمیشن پرفروش جهان نیست. اما محبوبیت انیمهها چنان در جهان گسترش یافته که حالا انیمه به یک ژانر مجزا تبدیل شده است.
اولین انیمه ژاپنی
قدیمیترین انیمهها در ژاپن فیلمهای خیلی کوتاهی بودند که با الهام از انیمیشنهای آمریکایی در موضوعات فولکلور و کمیک ساخته شدند. کاتسودو شاشین قدیمیترین و اولین انیمه ژاپنی است. این فیلم کوتاه ۳ ثانیهای که فقط ۵۰ فریم دارد، مربوط به سال ۱۹۰۷ است. اما از آنجایی که آرشیو فیلمهای این دوره نابود شده، نمیتوان با اطمینان گفت که کاتسودو قدیمیترین انیمیشن است.
در سال ۱۹۱۷ که هنوز عصر فیلمهای صامت بود، چند فیلم انیمیشنی در ژاپن اکران شد. یکی از این فیلمها شمشیر کسلکننده نام داشت. این اثر ۴ دقیقهای درمورد خرید احمقانۀ یک شمشیر لبهدار توسط یک سامورایی بود که در سال ۲۰۱۴ نیز بازسازی شد. در سال ۲۰۱۷ مرکز ملی فیلم در موزۀ ملی هنر مدرن توکیو به مناسبت صد سالگی صنعت انیمه وبسایتی را منتشر کرد. در این وبسایت ۶۴ فیلم کوتاه انیمیشنی که بین سالهای ۱۹۱۷ و ۱۹۴۱ تولید شدهاند در دسترس قرار گرفت. فیلم شمشیر کسلکننده قدیمیترین فیلم انیمه موجود در این سایت است.
معروفترین و قدیمیترین انیماتورهای جهان
اوتن شیموکاوا، جونیچی کوچی و سیتارو کیتایاما سه انیماتور معروف در صنعت انیمه بودند. اوتن کاریکاتوریست یک مجله بود که بعد از ساخت ۵ انیمیشن برای استودیوی تنکاتسو، دوباره به عرصه کاریکاتور برگشت. جونیچی نقاش بود که استودیوی انیماتور او را استخدام کرد. سیتارو بهتنهایی به ساخت انیمه مشغول بود و درنهایت استودیوی انیمیشن سازی خودش را تأسیس کرد. این سه نفر که پدران انیمه شناخته میشوند، با خلق آثارشان در سال ۱۹۱۷، صنعت انیمه ژاپن را پایهگذاری کردند.
زلزله شدید کانتو ژاپن | تولد دوباره صنعت انیمیشن
ابتدای دهه ۱۹۲۰ انیماتورهای ژاپنی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکردند. آنها مجبور بودند پروژههای ارزان در شرکتهای انیمیشن سازی کوچک با تعداد کمی کارمند انجام بدهند. درحالیکه رقیبهایشان شرکتهای بزرگ مانند استودیو انیمیشنهای دیزنی بودند که محصولات رنگی و صدادار میساختند. ژاپنیها تا اواسط دهۀ ۱۹۳۰ برای صرفهجویی در هزینه ساخت انیمه از تکنیک کاتاوت بهجای انیمیشنسل استفاده میکردند. با همۀ این دشواریها، ساخت انیمه ژاپنی در مسیر خود رو به پیشرفت بود که زمین لرزه شدید کانتو، توکیو را ویران کرد. استودیو های انیمیشن سازی ژاپن با همه آثارشان به زیر خاک رفتند.
صنعت انیمه در ژاپن دوباره کار خود را از نقطۀ صفر آغاز کرد. این بار انیماتورهای ژاپنی به سراغ تکنیکهای محبوب رفتند و دست به نوآوری زدند. به این ترتیب اولین انیمه ژاپنی صدادار به نام «دنیای قدرت و زنان» در سال ۱۹۳۳ ساخته شد. دو سال بعد هم فیلم «رقص چاگاما» بهعنوان اولین انیمیشن کوتاه کامل به نمایش درآمد. در این دوره یکی از مهمترین راه درآمد انیماتورها در ژاپن برای تأمین هزینهها که به رشد جایگاهشان کمک کرد، ساخت انیمههای سفارشی بود.
ساخت انیمیشنهای دیزنی شرقی در اولین استودیو انیمه سازی
سه سال بعد از شکست ژاپن در جنگ جهانی دوم، یعنی در سال ۱۹۴۸ کنزو ماسوکا و زنجیرو یاموموتا استودیو انیمیشن سازی Japan Animated Films را در ژاپن تاسیس کردند. کمپانی Toei در سال ۱۹۵۶ این استودیو انیمه را با رؤیای تبدیل آن به انیمیشن سازی والت دیزنی شرقی خرید و نامش را به Toei Doga تغییر داد. این استودیو انیمه ژاپنی اکنون بزرگترین و قدیمیترین و اولین استودیو انیمه سازی ژاپن است.
انیمههای استودیو Toei شامل بیش از ۵۵۰ عنوان انیمیشن سریالی، انیمه سینمایی و ویدیو گیم است. بسیاری از انیماتورهای ژاپنی و استودیو های انیمیشن سازی معروف ژاپن از دل این شرکت خارج شدند. این استودیو بعدها به toei animation تغییر نام داد.
درحال حاضر ۶۲۲ شرکت انیمیشن سازی در ژاپن فعال هستند که ۵۴۲ تا از آنها در توکیو قرار دارند. استودیوهایی مثل Sunrise, TMS entertainment, A.P.P.P , Madhouse, Been Train, studio plerrot, J.C Staff, Studio Deen, Studio ghibli, Tatsunoko Production, Bones, Production I.G و Nippon Animation از بزرگترین و بهترین شرکتهای انیمیشن سازی ژاپن هستند.
محبوبترین و پربینندهترین انواع ژانر انیمههای ژاپنی
در سال ۲۰۲۲ ژانر اکشن و ماجراجویی با ۳۴ درصد بیشترین سهم را از بازار انیمه داشت و انتظار میرود در آینده بر بازار تسلط پیدا کند. این موضوع تا حد زیادی میتواند به دلیل سلطه تاریخی و ترجیح سریالهای تلویزیونی به ژانر اکشن و ماجراجویی باشد. انیمههای سریالی معروف مثل دراگون بال، ملوان ماه، ناروتو، بلیچ از جمله انیمیشنهای سریالی ژانر ماجراجویی و اکشن هستند.
—————————————————-
اگر از این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.