روز جهانی مبارزه با چاقی

روز جهانی مبارزه با چاقی هر سال در ۲۶ نوامبر برگزار می‌شود و هدف آن، آگاهی‌رسانی از خطر چاقی برای سلامت عموم است. ایران با نرخ ۲۵.۸ درصد رتبه ۴۴ را از نظر چاقی مردم به خود اختصاص داده است. نائورو و بنگلادش به ترتیب چاق‌ترین و لاغرترینمردم جهان را در خود جای داده‌اند.

تاریخچه روز مبارزه با چاقی

در طول دهه ۱۹۳۰، شرکت‌های بیمه عمر در ایالات متحده شروع به غربالگری افراد از نظر وزن کردند و در دهه ۱۹۵۰، پزشکان آشکاراافزایش نرخ چاقی را با افزایش بیماری‌های قلبی مرتبط دانستند. شیوع چاقی در طول دهه ۱۹۶۰ و ۷۰ تغییر چندانی نکرد، اما از دهه۱۹۸۰ نرخ چاقی که ۱۳.۴ درصد بود، به شدت افزایش یافت. با این حال، تا سال ۲۰۰۰ تعداد افرادی که دارای اضافه‌وزن یا چاق بودنداز تعداد افرادی که کمبود وزن داشتند بیشتر نبود. در سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۲ طی یک نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه، که در مجله انجمنپزشکی آمریکا گزارش شد، مشخص شد که نرخ چاقی در ایالات متحده به ۳۴.۹ درصد افزایش یافته است.

روز جهانی مبارزه با چاقی

سازمان VLCCروز ملی مبارزه با چاقی را در سال ۲۰۰۱ با مشارکت انجمن پزشکی و سایر سهامداران کلیدی، ثبت کرد. VLCC یکسازمان پیشرو در خدمات و محصولات سلامت و زیبایی هندی است که در ۱۴۳ شهر در ۱۲ کشور در جنوب آسیا، جنوب شرق آسیا،منطقه خلیج فارس و شرق آفریقا به مشتریان خدمات ارائه می‌دهد.

این نام‌گذاری بخشی از یک کمپین سالانه بود که در ماه‌های نوامبر و دسامبر برای ترویج عادات خوب برای سالم ماندن و تناسب اندامدر همه کشورهایی که در آن حضور دارد، از جمله ایالات متحده، برنامه‌ریزی شد. در سال ۲۰۱۲، سازمان VLCC با همکاری برنامهجهانی غذای سازمان ملل (WFP) آگاه‌سازی مبتکرانه‌ای درباره نبود تعادل مواد غذایی در دسترس با نام « برنامه تعادل جهانی» انجام داد که شامل تشکیل یک کمپین عمومی با هدف آگاهی‌بخشی مسئولیت اجتماعی می‌شد.

چاقی و اضافه وزن چیست؟

شاخص توده بدنی (BMI) یک فرد با تقسیم وزن بر حسب کیلوگرم بر مجذور قد بر حسب متر محاسبه می‌شود. اگر این شاخص بزرگ‌تریا مساوی ۲۵ باشد، فرد دارای اضافه‌وزن و اگر بزرگ‌تر یا مساوی ۳۰ باشد، فرد چاق محسوب می‌شود.

روز جهانی مبارزه با چاقی

به گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO) چاقی و اضافه‌وزن پنجمین خطر مرگ‌ومیر جهانی است و سالانه ۲.۸ میلیون بزرگسال درجهان بر اثر اضافه‌وزن یا چاقی و بیماری‌های مرتبط با آن جان خود را از دست می‌دهند.

علل چاقی و عوارض آن

چاقی و اضافه‌وزن که نتیجه انباشته شدن چربی در بدن است و عامل اصلی دیابت، بیماری‌های قلبی، آرتروز و یک عامل تأثیرگذار درآلزایمر، افسردگی و انواع سرطان محسوب می‌شود. طبق گزارش‌های آماری، در سال ۲۰۱۱ بیش از ۴۰ میلیون کودک زیر پنج سالدارای اضافه‌وزن بودند.

عوامل بروز چاقی

علت اصلی چاقی و اضافه‌وزن نبود تعادل بین کالری دریافت شده از مواد غذایی و کالری مصرف شده به واسطه انجام فعالیت‌های بدنیاست. اگر بین دریافت و سوزاندن کالری تعادل برقرار نباشد، مقدار اضافی کالری در بدن انباشته شده و تبدیل به چربی می‌شود. افزایش مصرف غذاهای پرانرژی سرشار از چربی و قند، کاهش فعالیت بدنی، تغییر شیوه‌های حمل‌ونقل و افزایش شهرنشینی منجر بهاین نبود تعادل می‌شود. تغییرات در الگوهای رژیم غذایی و فعالیت بدنی اغلب نتیجه تغییرات محیطی و اجتماعی مرتبط با توسعه و فقدانسیاست‌های حمایتی در بخش‌هایی مانند بهداشت، کشاورزی، حمل‌ونقل، برنامه‌ریزی شهری، محیط زیست، تهیه و توزیع مواد غذایی وآموزش است.

روز جهانی مبارزه با چاقی

چاقی دوران کودکی با بالاتر بودن شانس ابتلاء به چاقی و ناتوانی در بزرگسالی و مرگ زودرس همراه است. علاوه بر افزایش خطراتآینده، کودکان چاق مشکلات تنفسی، فشار خون بالا، نشانگرهای اولیه بیماری‌های قلبی عروقی، مقاومت به انسولین، افزایش خطرشکستگی و اثرات روانی را هم تجربه می‌کنند.رژیم غذایی و فعالیت بدنی کودکان، متأثر از خانواده و محیط اطراف مخصوصاً محیطآموزشی است.

کشورهای چاق جهان / جایگاه ایران از نظر میزان چاقی

طبق گزارش‌های آماری، در سال ۲۰۱۱ بیش از ۴۰ میلیون کودک زیر پنج سال دارای اضافه‌وزن بودند. بعضی از کشورها نرخ چاقیبالاتری را نسبت به سایرین تجربه می‌کنند. طبق داده‌های سازمان جهانی بهداشت، چاق‌ترین کشورها عمدتاً در اقیانوس آرام وخاورمیانه قرار دارند.

روز جهانی مبارزه با چاقی

بیست کشوری که بر اساس داده‌های wisevoter، بالاترین نرخ چاقی از ۶۱ درصد تا ۳۰.۸ درصد را دارند شامل نائورو، پالائو، جزایرمارشال، تووالو، تونگا، ساموآ، کیریباتی، ایالات فدرال میکرونزی، کویت، ایالات متحده آمریکا، اردن، عربستان سعودی، قطر، لیبی،ترکیه، مصر، لبنان، امارات متحده عربی، باهاما، نیوزیلند می‌شود و ایران با نرخ ۲۵.۸ درصد رتبه ۴۴ را به خود اختصاص می‌دهد. بالابودن نرخ چاقی در این کشورها را می‌توان به ترکیبی از عوامل از جمله تغییر در رژیم غذایی، سبک زندگی و همچنین عوامل اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی نسبت داد.

—————————————

اگر از این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.

روز جهانی شادی چه روزی است؟

Maahkhatoon97

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *