نویسنده: طیبه فرهانی پژوهشگر طب سنتی
تأثير چوب درخت اراك (گیاه مسواک) بر روى دندانها
چوب اراک با نام علمى Salvadora persica ، گیاهی است که در تعدادى از سرزمينهاى قاره آسيا مثل عربستان، يمن، هند و ايران رشد می کند و دارای فواید بی نظیری برای دندانها است.
بهترين چيزى كه براى مسواك زدن مفيد است پوست شاخههاى اراك مى باشد، زيرا دندانها را شفاف و دهان را خوشبو و لثه ها را محكم و خوشرنگ مى كند و از فاسد شدن ریشه دندانها جلوگيرى مى كند (طب الرضا علیه السلام).
چوب اراك حاوى مواد ضد عفونى كننده و پاك كننده است و مسواک زدن با آن موجب درخشندگى دندانها، تقویت لثه و جلوگيرى از خونريزی آن می شود ولی باید به حد اعتدال مسواک کرد زيرا مسواك زدن زياد از حد به لثه آسیب زده و باعث خرابى لثه ها و سست کردن ريشه دندان ها می شود.
مادهاى به نام سنجرين با بوى تند و مزهاى تلخ در چوب گیاه مسواک وجود داد که سبب كشتن باكترى ها مى شود.
چوب اين درخت حاوی كلرايد همراه با سيلسكا است كه باعث سفيدى دندانها مىشود. اين ماده چسبناك مانند پوششی ميناى دندان را مى پوشاند و از پوسيدگى دندانها جلوگيرى مىكند.
متيلامين موجود در اين چوب باعث بهبود زخمهاى لثه و رشد سالم آن مى شود.
در چوب اراك مقدار زيادى عنصر فلورين وجود دارد. اين ماده باعث استحكام دندانها و نيز جلوگيرى از تأثير اسيدها و مانع از پوسيدگى مى شود. نقش موثرتر فلورين در مرحله شكلگيرى و نمو دندانها آشكار مى گردد.
مقدارى عنصر كلر نيز در چوب اراك وجود دارد كه رنگ بد دندان ها را از بين مى برد.
ماده سيليس موجود در چوب اراك لايه پلاكرا از سطح دندانها حذف مى كند.
ماده بىكربنات سديم كه نقش آن در معالجه و بهبود دندانها مورد تاكيد است نيز در اين چوب وجود دارد.
در چوب اراك مادهاى به نام سيلفايوريا کشف شده كه باعث ممانعت از سوراخ شدن و پوسيدگى دندان می شود.
وجود مقدارى از اسيد انيسيك كه به دفع خلط از سينه كمك مى كند نیز اثبات شده است. علاوه بر آن مقدارى اسيد اسكوربيك و ماده سيتوسيترول نيز در اين چوب وجود دارد اين دو ماده باعث تقويت شريانهاى خونى غذارسان به لثه مى شوند.
چوب اراك به ميزان کمی حاوی مواد خوشبو كننده است كه دهان را با عطر خود خوشبو مى كند.
همچنين محققان در چوب اراك مادهاى به نام انثراليتون يافتند كه به تقويت اشتها و تنظيم حركات رودهها مفيد است.