برنجاسف با نام علمی Achillea wilhelmsii C.Koch از گیاهان دارویی پرکاربرد است که طبعی گرم و خشک دارد. این گیاه به دلیل داشتن خاصیت ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد عفونی کنندگی کاربرد فراوانی در طب سنتی دارد. از این گیاه برای درمان مشکلات قلب، کبد، معده، سیستم عصبی، تنظیم قاعدگی، اگزما، تشنج، نفخ معده، انگل و … استفاده می شود. این گیاه معطر، طعمی تلخ داشته و به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی شناخته می شود. گیاه برنجاسف را می توان به صورت دمنوش، جوشانده، قرص و پماد مورد استفاده قرار داد. این گیاه در صنایع دارویی و صنایع آرایشی و بهداشتی بسیار پرکاربرد است. در ادامه با ماه خاتون همراه باشید.
گیاه برنجاسف به چه نام هایی معروف است؟
این گیاه در مناطق مختلف به نام های برنجاسب، سربرنجاسف، سربرنجاس، بومادران، بوی مادران، بوماران، بورمادرن، بی مادران، الف ورقه ، علف هزار برگ، هزار برگ، بابونه گاوی، بعیثران، ارمواز، ارطماسیا، اخیلیا، قیصوم، تراسک، تاج الملوک، حزن بل، حبق الراعی، زهره القندیل، ژابیثر و ژابینر شناخته می شود. گیاه برنجاسف در زبان یونانی به دم شیر معروف است.
پراکندگی جغرافیایی گیاه برنجاسف چگونه است؟
این گیاه که بومی مناطق معتدل آسیا، اروپا، آمریکا و شمال آفریقا است در مناطق معتدل، در باغ ها و حاشیه مزارع به صورت خودرو روییده و از قدیمی ترین گیاهان دارویی شناخته شده است. در ایران این گیاه را می توان در دامنه های البرز در پلور، اطراف دماوند، قسمت های شمالی اوشان، اشتران کوه آذربایجان و اطراف تبریز مشاهده کرد.
مهم ترین ترکیبات شیمیایی گیاه برنجاسف کدام است؟
از مهم ترین ترکیبات شیمیایی این گیاه می توان به کامفر، مواد چرب، سیترال، سیترولن، آزولن، کامازولین، آکالیپتل، بورنئول، لینالول، ژرانیون، گلوکوآلکالوئین، لاکتون، اکیلئین، سینئول، کانازلین، بنزلین، آلامین، تانن، ترپینال، آبیژنین، هینزیتل، نیاسین، سینول، آزولن، آزلن، اسید سیانیدریک، اکسیلئین اسید و سالسیلیک اسید اشاره کرد.
مشخصات ظاهری گیاه برنجاسف چیست؟
گیاه برنجاسف که به تیره کاسنی و خانواده Achillea تعلق دارد، گیاهی است چند ساله که به صورت خودرو در باغ ها، مزارع، مراتع و چراگاه های هموار با سایر علف ها و حتی قبل از آنها می روید. ارتفاع ساقه های باریک گیاه بیست تا هشتاد سانتی متر بوده و به رنگ زرد دیده می شود.
برگ های برنجاسف کوچک، بدون دمبرگ، دارای تقسیمات بسیار ریز و باریک همراه با تقسیمات ثانویه است. سطح این برگ ها پوشیده از کرک است. گل های گیاه در اندازه بسیار کوچک و به رنگ سفید تا سفید مایل به کبود یا مایل به صورتی دیده می شوند. این گل ها در فصل تابستان و به شکل گروهی در انتهای ساقه های گل دهنده می رویند. میوه گیاه نیز به صورت فندقه است.
خواص درمانی گیاه برنجاسف
- مصرف دمنوش این گیاه در تسکین اعصاب مؤثر است.
- جوشانده برنجاسف در تقویت کبد نقش دارد.
- تانین موجود در این گیاه که به انقباض بافت ها و عضلات کمک می کند، در تقویت لثه ها و دندان ها موثر است.
- مصرف آن به افزایش فشار خون کمک می کند.
- در درمان تنگی نفس موثر است.
- التهاب ناشی از نیش حشرات را برطرف می کند.
نحوه مصرف و طرز تهیه دمنوش برنجاسف
این گیاه را می توان به صورت دمنوش، جوشانده، عصاره، پماد و قرص مورد استفاده قرار داد. در این قسمت به چگونگی تهیه دمنوش، روغن و پماد و نحوه مصرف آن می پردازیم.
برای تهیه این دمنوش ۱۰ تا ۲۰ گرم از سرشاخه های گلدار یا برگ گیاه را به نیم لیتر آب جوش اضافه کرده و اجازه می دهیم به خوبی دم بکشد. از آنجایی که این دمنوش به سرعت فاسد و تیره رنگ می شود بهتر است به مقدار کم تهیه شود. مصرف یک تا سه فنجان از این دمنوش در روز توصیه می شود.
طرز تهیه روغن برنجاسف چگونه است؟
برای تهیه این روغن، ۵۰ گرم از گیاه را در ۲۵۰ گرم روغن زیتون خیسانده سپس داخل یک ظرف شیشه ای ریخته و درب شیشه را محکم ببندید. شیشه را به مدت ۴ ساعت در آب جوش قرار می دهیم. سپس آن را روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا آب بجوشد. پس از آن محتویات درون ظرف را از صافی عبور دهید. روغن حاصل همان روغن برنجاسف است.
ریقه مصرف قرص برنجاسف چگونه است؟
برای مصرف این قرص توصیه می شود هر ۶ ساعت یک بار، ۲ عدد قرص با کمی شربت عسل میل شود. در مواردی که شدت بیماری زیاد است، می توان مقدار مصرف قرص را در هر ۶ ساعت تا ۳ عدد افزایش داد. بهتر است این قرص در جای خشک و خنک نگهداری شود.
خواص برنجاسف برای چاقی
برنجاسف یک گیاه دارویی بسیار مفید و شناخته شده است که برای درمان بیماری های مختلف و بهبود سلامتی مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه معمولا به صورت دمنوش مورد استفاده قرار می گیرد و می توانید آن را به راحتی از عطاری ها تهیه کرده و مورد استفاده قرار دهید.
توجه داشته باشید که برای درمان بیماری ها و مشکلات مختلف باید ابتدا دستور استفاده از این گیاه دارویی را بدانید. بنابراین بهترین کار این است که با یک کارشناس طب سنتی مشورت نمایید تا بهترین روش مصرف را به شما شرح دهد. یکی ار کاربردهای برنجاسف افزایش وزن و چاقی است. اگر به هر دلیلی از کمبود وزن رنج می برید یکی از گیاهان دارویی مفید برای شما جهت رسیدن به وزن دلخواه برنجاسف است.
عوارض جانبی مصرف گیاه برنجاسف کدام است؟
با وجود خواص فراوانی که مصرف این گیاه به همراه دارد اما افراط در مصرف آن می تواند با بروز عوارض و مشکلات فراوانی همراه باشد. به همین دلیل توصیه می شود مصرف این گیاه و فراورده های آن با نظر و مشورت افراد متخصص در زمینه طب سنتی همراه باشد. از مهم ترین عوارض جانبی مصرف این گیاه عبارتند از:
- به خانم ها توصیه می شود پس از اتمام قاعدگی از مصرف برنجاسف و فراورده های آن خودداری کنند.
- مصرف روغن این گیاه برای موارد داخلی باید با نظر و تجویز دکتر متخصص همراه باشد.
- استفاده طولانی مدت از این گیاه می تواند حساسیت های پوستی را افزایش دهد.
- خانم ها در دوران بارداری و شیردهی از مصرف این گیاه پرهیز کنند.
سخن پایانی
گیاه دارویی برنجاسف با نام علمی Achillea wilhelmsii C.Koch از طبعیت گرم و خشک برخوردار است. این گیاه که خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد عفونی کنندگی دارد برای درمان بیماری های قلب، کبد، معده، سیستم عصبی، تنظیم قاعدگی، اگزما، تشنج، نفخ معده، انگل و … کاربرد دارد. این گیاه معطر با طعمی تلخ، به صورت دمنوش، جوشانده، قرص و پماد مورد استفاده قرار می گیرد. بیشترین کاربرد این گیاه در صنایع دارویی و صنایع آرایشی و بهداشتی است.
—————————————————————-
اگر از این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
گیاه مرزه تابستانه