دانه کاج از درختی که متعلق به خانواده Pinaceae بوده، به دست میآید. این دانهها سخت بوده و حاوی محتوای چربی شبیه به بادام هستند. دانههای کاج به خاطر محتوای بالای مواد معدنی و ویتامین که نقش مهمی در بهبود سلامت بدن ایفا میکنند، مورد توجه قرار میگیرند.
لازم است بدانید که دانههای کاج از طریق یک فرآیند چند مرحلهای، قابل خوردن میشوند؛ این فرآیند با رسیده شدن میوه کاج آغاز میشود. سپس با قرار گرفتن مخروطهای رسیده کاج درون یک کیسه در مقابل آفتاب، دانهها به صورت کامل رسیده و قابل خوردن میشوند. این فرآیند حدود ۲۰ روز زمان میبرد.
در قسمت زیر به بررسی برخی از مهمترین خواص دانه کاج میپردازیم.
-
افزایش انرژی:
این دانهها سرشار از مواد مغذی مفید مانند پروتئین، آهن و تک چربیهای غیر قابل اشباع هستند. علاوه بر این منیزیم در دانه کاج وجود داشته و وقتی که بهطور منظم مصرف شود، این ترکیبات قادرند میزان انرژی شما را افزایش دهند.
گفته میشود که منیزیم یک منبع موثر برای دفع عواملی بوده که با خستگی مرتبط هستند. علاوه بر این، دانه کاج برای احیای بافتهای آسیبدیده در بدن شما مفید بوده که به افزایش سطح انرژی کمک خواهد کرد.
-
محدود کردن اشتها:
مطالعات ثابت کردهاند که اسیدهای چرب ویژهای که در دانه کاج یافت میشوند، قادرند اشتهای شما را مهار کنند؛ اسیدهای چرب به انتشار هورمون کوله سیستوکینین کمک میکنند. طبق گفته متخصصان تغذیه، وجود این هورمون به جلوگیری از افزایش اشتها منجر میشود.
علاوه بر این، اسید پینولئیک یافت شده در دانه کاج به اندازهای موثر است که میتواند شما را به مدت طولانی سیر نگه دارد.
-
تقویت استخوان ها:
بعد از کلسیم، بدن برای قوی نگه داشتن استخوانها به ویتامین K نیاز دارد. طبق مطالعات اخیر، مقدار بالای ویتامین K در بدن، میتواند از ابتلای به پوکی استخوان جلوگیری کند. این ویتامین بهطور گسترده در درمان پوکی استخوان و سایر مشکلات استخوانی استفاده شده و باعث متراکمتر شدن استخوانها میگردد.
زمانی که استخوانها متراکم هستند، احتمال شکستگی بسیار کمتر میشود. خبر خوب اینکه دانه کاج حاوی ویتامین K بوده و یک گزینه مناسب برای تقویت استخوانها به حساب میآید.
-
بهبود سلامت روان:
دانه کاج از معدود مواد غذایی بوده که برای حفظ سلامت روان ضروری است. خوردن مشتی از این دانهها میتواند بدون آسیب زدن به سلامتی شما، در مغزتان شگفتی بیافریند.
دانه کاج سرشار از آهن بوده و آهن نیز یک ماده معدنی مهم بوده که برای انتقال اکسیژن در تمام بدن از جمله مغز ضروری است. مطالعات نشان میدهد که دانه کاج میتواند به کاهش سطوح اضطراب، استرس، و افسردگی نیز کمک کند.
همانطور که گفته شد یکی دیگر از مواد معدنی موجود در دانه کاج منیزیم است؛ وقتی منیزیم بهطور منظم مصرف شود، میتواند اختلالات عاطفی را نیز کنترل کند.
-
کنترل دیابت:
مصرف دانه کاج برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مفید است. مصرف متعادل این دانه میتواند گلوکز را کنترل کرده و میزان کلسترول بد را کاهش دهد؛ این امر در نهایت به سلامت قلبی و عروق شما کمک خواهد کرد.
علاوه بر این افراد دیابتی برای خوردن میانوعده، گزینههای کمی دارند که سرشار از مواد مغذی و عاری از چربیهای بد باشد؛ بنابراین دانه کاج با دارا بودن این خواص، به عنوان یک میانوعده مفید و سالم برای بیماران دیابتی به شمار میشود.
-
کمک به سلامت قلب و عروق:
این دانه شگفتانگیز سرشار از منگنز، منیزیم، چربی اشباعنشده، ویتامین E و K است؛ این مواد معدنی و ویتامینها از قلب در برابر بیماریهای مهلک مختلف، محافظت میکنند. در واقع این مواد امکان جریان خون مناسب به شریانها را فراهم میکنند. علاوه بر این دانه کاج یک منبع برای جلوگیری از لخته شدن خون نیز به شمار میرود.
-
تقویت سیستم ایمنی:
سیستم ایمنی وظیفه مهم و تاثیرگذاری در حفظ بدن در برابر باکتریهای عفونی، رادیکالهای آزاد و … دارد.
با مصرف دانه کاج بدن با روی و منگنز غنی میشود؛ این دو ماده به اندازهای قوی بوده که قادرند سیستم ایمنی را تقویت کرده و منجر به تقویت بافتهای ارتباطی و هورمونهای تعادل شوند.
اگر به بخش خواص مواد غذایی علاقمند هستید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید.
دانه چیا چیست و چگونه مصرف می شود؟
گردآوری:صبا طاهری