لبنیات یکی از گروههای مهم و حیاتی از مواد غذایی هستند که از پروتئینها، کربوهیدراتها، چربیها، و ویتامینهای مختلفی تشکیل شدهاند. این محصولات عمدتاً از شیر حیوانات مختلفی مانند گاو، گوسفند، بز، و گاهی حتی از الاغ و شتر تولید میشوند. لبنیات به عنوان یک منبع غنی از کلسیم، پروتئین، و ویتامین D شناخته شدهاند که برای سلامت استخوانها و سیستم عصبی بسیار مفید هستند.
تنوع لبنیات بسیار بالاست و شامل محصولاتی نظیر شیر، دوغ، ماست، کره، پنیر، و محصولات پرفایبر مانند کره احیا شده میشود. از آنجایی که لبنیات از مواد غذایی غنی و مفیدی برخوردارند، مصرف روزانه آنها به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متوازن توصیه میشود.
همچنین، لبنیات میتوانند در تهیه غذاهای مختلف و خوشمزه مورد استفاده قرار گیرند. از پنیر در ساندویچها گرفته تا ماست در تهیه سسها و…، این محصولات میتوانند به طعم و مواد مغذی غذاها، بهبود بخشند.
در این مطلب از ماه خاتون قصد داریم راجع به مزایای مصرف لبنیات در تغذیه صحبت کرده و نکات مهمی در این باب را بیان کنیم.
فواید لبنیات
منبع غنی کلسیم:
لبنیات، منبعی عالی از کلسیم هستند که برای سلامت استخوانها و دندانها ضروری است. کلسیم به حفظ تراکم استخوانی کمک میکند و خطر ابتلا به پوکی استخوان را در سنین بالا کاهش میدهد. این عنصر معدنی، برای ساختار استخوانی افراد حیاتی است و نقص آن میتواند منجر به مشکلات اسکلتی شود.
جلوگیری از پوکی استخوان:
همانطور که اشاره شد، یکی از مهمترین مزایای مصرف لبنیات، جلوگیری از پوکی و کاهش تراکم استخوان است. ساخت بافت استخوانی متراکم تا حد زیادی مدیون حضور کلسیم است. به همین دلیل مصرف شیر و لبنیات مانع از بروز بیماریهای مربوط به استخوان میشود.
منبع ویتامینها و مواد معدنی:
لبنیات، منبعی غنی از ویتامینهای A، D، B12 و مواد معدنی مانند فسفر، پتاسیم و منیزیم هستند که برای سلامت عمومی بدن ضروری هستند. ویتامین D موجود در لبنیات به جذب کلسیم کمک میکند و ویتامین B12 برای سلامت سیستم عصبی و خون ضروری است.
کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان:
شواهد بسیار زیادی وجود دارد که مصرف لبنیات و به خصوص شیر میتواند باعث کاهش احتمال ابتلا به سرطانهای سینه و روده بزرگ شود. در یک مطالعه روی ۵۰ هزار نفر از مردان سوئدی، نشان داده شد افرادی که روزانه حدود یک و نیم لیوان شیر مینوشند، تا ۳۵ درصد نسبت به مردانی که در هفته کمتر از دو لیوان شیر مصرف میکنند، کمتر به سرطان مبتلا میشوند. این آماز شگفتانگیز خبر از تاثیر مثبت لبنیات میدهد.
سلامت گوارش:
برخی از محصولات لبنی مانند ماست، حاوی پروبیوتیکها هستند که باکتریهای مفید روده را افزایش میدهند. پروبیوتیکها به هضم بهتر غذا، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به برخی بیماریها مانند اسهال و یبوست کمک میکنند.
سلامت قلب:
برخی از تحقیقات نشان میدهند که مصرف معتدل لبنیات میتواند به سلامت قلب کمک کند و عوامل ریسک برخی از بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
در این صورت محصولات لبنی منبع خوبی از مواد مغذی مهم از جمله پروتئین، کلسیم و ویتامین ها هستند. آنها می توانند بخش سالمی از یک رژیم غذایی متعادل باشند.
نکاتی برای مصرف لبنیات
• مصرف متعادل: مصرف متعادل لَبنیات، به طوری که در روز بیش از دو تا سه وعده لَبنیات مصرف نشود، میتواند فواید سلامتی این گروه غذایی را به ارمغان آورد.
• انتخاب لَبنیات کمچرب یا بدون چربی: انتخاب لَبنیات کمچرب یا بدون چربی میتواند به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و چاقی کمک کند.
• مصرف لبنیات ارگانیک: مصرف لبنیات ارگانیک میتواند به کاهش مصرف هورمونها و آنتیبیوتیکها کمک کند.
• مصرف جایگزینهای لبنیات: افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز یا آلرژی به شیر میتوانند از جایگزینهای لَبنیات مانند شیر سویا، شیر بادام و شیر نارگیل استفاده کنند.
نیاز به کلسیم در طول زندگی تغییر میکند؟
– تقاضای بدن برای کلسیم در سنین رشد و در دوران کودکی و نوجوانی بیشتر است.
– در دوران بارداری و تغذیه با شیر مادر نیز میزان نیاز به کلسیم بالاتر از زمانهای دیگر است.
– همچنین زنان بعد از یائسگی و مردان مسن نیز به کلسیم بیشتری نیاز دارند. علاوه بر اینکه با افزایش سن، در بدن شما قابلیت جذب کلسیم و سایر مواد مغذی کاهش مییابد
– افراد سالمند نیز که دچار بیماریهای مزمن هستند نیز جذب کلسیم پایینتری دارند و در نتیجه مصرف لَبنیات باید در این افراد همیشه در الویت باشد تا بتوانند بخشی از نیاز کلسیمی خود را تامین کنند.
اگر از خواندن این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید.