شاخص توده بدنی (بی ام آی) در واقع ابزاری برای محاسبه وزن مناسب یا محاسبه وزن ایده آل است که با توجه به قد و وزن افراد به دست میآید. در ادامه با ماه خاتون همراه باشید که نحوه محاسبه این فرمول را بگوییم.
بی ام آی (BMI) چیست؟
در حدود سالهای ۱۸۵۰ یک دانشمند بلژیکی به نام آدولف کوتله یک فرمول ریاضی ابداع کرد. در این فرمول با استفاده از چند عمل ریاضی برآورد میکند که در هر متر مربع بدن، چقدر وزن موجود است.
این شاخص در ابتدا به شاخص کوتله و بعدها به شاخص توده بدنی معروف شد. با استفاده از این فرمول، مشخص میشود که آیا شما به نسبت قد خود وزن مناسبی دارید یا نه؟
نحوه محاسبه و تفسیر نتایج BMI
نحوه محاسبه این فرمول محاسبه وزن ساده است: در این فرمول با تقسیم وزن (به کیلوگرم) بر توان دوم قد (به متر) عددی حاصل میشود که شاخص کلی وزن بدن نسبت قد فرد را اندازه میگیرد.
بی ام آی زیر ۱۸ | کمبود وزن شدید
شاخص توده بدنی زیر ۱۸ یک نشانه خطر است و او از وزن ایده ال فاصله زیادی دارد. فردی با این بی ام آی در معرض سوءتغذیه و حتی مرگ قرار دارد و باید بهسرعت توسط پزشک برای درمان اقدام کند.
بی ام آی بین ۱۸.۵ تا ۲۵ | وزن نرمال
اگر در این محاسبه وزن مناسب، بی ام آی شما عددی بین ۱۸.۵ تا ۲۵ است به شما تبریک میگوییم! در این صورت، حدودا در محدوده وزن نرمال قرار دارید. بی ام آی نرمال حدودا به ما میگوید که وزن فرد در چه حال است، اما از قدرت بدنی، درصد چربی و درصد عضلانی، توانایی عضلات و آمادگی سیستم قلب و عروق و حتی وضعیت مواد معدنی فرد چیزی نمیگوید.
بی ام آی بین ۲۵ تا ۳۰ | اضافه وزن
اگر بی ام آی شما بین ۲۵ و ۳۰ شده است، پیش از هرگونه نتیجهگیری و قضاوت خود، وضعیت بدن خود را بررسی کنید. اگر شما یک فرد با توده عضلانی بالا هستید، باردار هستید، اگر ورزشکار حرفهای هستید، به عدد بی ام آی اعتنای زیادی نکنید؛ چراکه سلامت بدن مهمتر از شاخص توده بدنی است.
با این حال، اگر شما یک ورزشکار عضلانی نیستید عدد بی ام آی بین ۲۵ تا ۳۰ به شما زنگ هشداری میدهد تا صادقانه سبک زندگی خود را ارزیابی کنید و ببینید آیا وضعیت تغذیه شما صحیح است؟ آیا ورزش میکنید و به قدر کافی میخوابید؟ اگر سبک زندگی سالمی ندارید، هشدار تبدیل شدن اضافه وزن به چاقی را جدی بگیرید.
بی ام آی ۳۰ و بالاتر | چاقی
بی ام آی بالای ۳۰ نشانگر چاقی است. چاقی اما یک مسئله پیچیده سلامتی است که از ترکیبی از عواملی مانند سبک زندگی و ژنتیک ناشی میشود هم. سبک زندگی ناسالم مثل ورزش نکردن، کم تحرکی، الگوی غذایی غلط، سیگار و الکل و افسردگی باشد؛ یا عواملی که از دست افراد خارج است مثل ژنتیک، بیماریها یا مصرف بعضی داروها. پس بدانید که اگر بی ام آی شما را چاق نشان میدهد خود را قضاوت نکنید و در پی یافتن مشکل باشید.
اما چاقی یک خطر جدی است؛ زیرا طبق آمارهای جهانی با بیماریهای مختلف، مشکلات مربوط به سلامت روان و کاهش کیفیت زندگی همراه است. چاقی همچنین با علل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده و جهان ارتباط دارد، از جمله دیابت، بیماریهای قلبی، سکته مغزی و برخی از انواع سرطان.
روش های کاهش bmi
دریافت برنامه غذایی از متخصص و اصلاح تغذیه
یکی از مهمترین دلایل (یا شاید تنها دلیل) چاقی، مصرف غذاهای ناسالم و مضر است پس در درجه اول باید کالری دریافتی را کاهش دهید و غذاهای سالم مصرف کنید.
حتما مهم است که کالری دریافتی شما کاهش یابد چراکه بدون کالری نقصان، کاهش وزنی رخ نخواهد داد. اما مهم است که کالری نقصان تخصصی برنامه ریزی شود چراکه کاهش کالری دریافتی خیلی زیاد ممکن است متابولیسم بدن شما را مختل کند و تمام زحمات شما بر باد رود.
غیر از تعداد کالریها، اینکه «چه بخورید» هم مهم است. غذاهای سرشار از قند و چربی منجر به افزایش وزن میشود. غذاهایی را انتخاب کنید که از نظر ارزش غذایی و طعم خوب باکیفیت باشند؛ مثل میوه ها، سبزیجات و غلات کامل. برای مراقبت از بدنتان، مجبور نیستید غذاهای مورد علاقه خود کلا حذف کنید. هر چند وقت یکبار خوردن چند وعده تقلب مشکلی ندارد.
ورزش قدرتی و هوازی
طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی حدود ۱۵۰ دقیقه فعالیت ورزشی در هفته برای همه بزرگسالان لازم است. اما اگر در این فرمول محاسبه وزن، مشخص شد که شما اضافه وزن خیلی زیادی دارید، بهتر است از مربیتان، برنامه اختصاصی بگیرید تا بدون آسیب زدن به خود از ورزش لذت ببرید.
ورزش قدرتی برای عضله سازی (و بالا بردن متابولیسم بدن) ضروری است. فایده دیگر ورزش قدرتی پیشگیری از افتادگی پوست و شل شدن بدن است. با ورزش قدرتی میتوانید به اندام خود شکل دهید و به عضلات قویتر شده خود افتخار کنید. همچنین تمرینات هوازی برای بالا بردن آمادگی قلبی عروقی و کمک به چربی سوزی لازم است.
خواب کافی و کنترل استرس
خواب باکیفیت شبانه به تنظیم مجدد و ریکاوی بدن کمک میکند و شما را برای روز بعد آماده میکند. طبق سازمان بهداشت جهانی، کسانی که خواب کافی ندارند اغلب بیشتر دچار پرخوری و اضافه وزن میشوند. اگر مشکلی در به خواب رفتن دارید از روشهایی برای آرام سازی بدن مثل یوگا استفاده کنید تا زودتر به وزن ایده التان برسید.
استرس و اضطراب مانع دیگری برای کاهش وزن است؛ چراکه هورمونهای بدن را نامتعادل میکند و ممکن است شما را دچار پرخوری عصبی کند. برای رفع استرس خود تلاش کنید تا غیر از موفقیت در کاهش وزن بتوانید از زندگی خود بیشتر لذت ببرید.
اگر از خواندن این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید.