نویسنده: فاطمه فرزانپور (رواندرمانگر)
ذهنآگاهی چیست؟
ذهن آگاهی ریشه در آموزه های بودایی و هندو دارد که از آن مفهوم «ساتی» تقریباً به «ذهن آگاهی» ترجمه شد. این عبارت به معنای توجه فعال به زمان حال است. یعنی بدون قضاوت در مورد خوب یا بد بودن افکار و احساساتمان صرفا به مشاهده آنها بپردازیم.
ذهنآگاهی به جای تمرکز در گذشته یا پیشبینی آینده به معنای زندگی کردن در لحظه و برگرداندن خود به زمان حال است.
این عمل از طریق کار جان کابات زین در غرب رایج شد. او کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی را برای درمان درد، اضطراب و استرس ایجاد کرد و در نهایت ذهن آگاهی را وارد عمل بالینی رایج کرد.
ذهن آگاهی شامل دو عنصر کلیدی است:
آگاهی و پذیرش.
آگاهی به معنای اینکه شما در لحظه بتوانید بر آنچه درونتان در حال اتفاق افتادن است آگاه باشید و پذیرش به معنای توانایی مشاهده درونتان به جای قضاوت یا اجتناب از آن است. به عبارت دیگر یعنی شما در همین لحظه بدانید چه افکار و احساساتی دارید و بدون برچسب خوب یا بد زدن به آنها صرفا آنها را بپذیرید. مثلا بگویید: من الان عصبانی هستم. و این را به عنوان یک احساس بپذیرید. بدون اینکه بگویید احساس عصبانیت چیز خوب یا بدی است و بدون اینکه احساس عصبانیت را در خود سرکوب یا انکار کنید.
تمرین کنید:
برای ایجاد حالت ذهن آگاهی، می توانید با نشستن و نفس های عمیق شروع کنید. روی هر نفس و احساسات لحظه ای مانند صداها، بوها، دما و احساس عبور هوا از بدن و خارج شدن آن تمرکز کنید.
سپس توجه خود را به افکار و احساساتی که تجربه می کنید معطوف کنید. اجازه دهید هر فکری وجود داشته باشد بدون اینکه در مورد آن قضاوت کنید یا به آن چیزهای منفی نسبت دهید. این تمرین را دو بار در روز به مدت پنج دقیقه انجام دهید.
_________
در مقالات بعدی به طور مفصل به این مفهوم خواهیم پرداخت.
_______
اینستا گرام:
•فاطمه فرزان پور (روان درمانگر)
____________