نویسنده: فاطمه اکبرزاده
شاید تابهحال عبارت «فرزند پروری» را شنیده باشید و یا به طور مختصر درباره آن بدانید. یکی از مهمترین مهارتها و تواناییهایی که زوجین پیش از اقدام به فرزند آوری باید به آن توجه کنند، مسئله فرزند پروری است. اگر به طور دقیق نگاهی به اطراف خودتان بیندازید، تعداد زیادی از والدین را میبینید که برای معرفی شدن به عنوان یک والد خوب، تمام تلاششان را میکنند. اما نکته مهم دراینباره این است که فرزند پروری مفاهیمی بیش از تامین مالی کودک، رسیدگی به خوراک و پوشاک و نیازهای مادی او را در برمیگیرد.
در این مطلب از ماه خاتون، قصد داریم شما را با مفهوم فرزند پروری و ضرورت یادگیری آن آشنا کنیم. اگر به تربیت فرزند و رشد اجتماعی او اهمیت میدهید و میخواهید به عنوان والد، بهترین شکل از والد بودن خود را به کار بگیرید.
فرزند پروری چیست؟
افراد مختلف، تعریفهای متفاوتی از فرزند پروری دارند که گاهی بدون هیچ پشتوانه علمی و درستی آن را بیان میکنند. به طور کلی میتوان گفت که فرزند پروری مجموعه روشهایی را در برمیگیرد که والدین برای رشد و پرورش کودک خود، آن را به کار میبرند. قطعا میدانید که سبکها و روشهای گوناگون فرزند پروری میتواند بخش مهمی از سلامت روان افراد را شکل دهد. بنابراین جمع متفاوتی از آدمها را میبینیم که با خصوصیات رفتاری، اجتماعی و سبک تفکر متفاوت در زندگی عمل میکنند. والدین با بهکارگیری روشهای متفاوت، در ارضای نیازها، یادگیری، رفتار و عملکرد، طرز تفکر، مواجهه اجتماعی، ارتباطات و به طور کلی تربیت فرزند نقش دارند.
بر این اساس میتوان گفت که آموختن مهارتهای رشد و پرورش کودک، از جمله مهارتهای پایهای و زیربنای مهمی برای فرزند آوری است.
تاریخچه فرزند پروری
بسیاری از افراد درباره پیشینه و تاریخچه فرزند پروری اطلاعات چندانی ندارند و اگر از آنها درباره این مسئله سوال کنید، به پاسخ روشنی نمیرسید. اما باید در نظر داشته باشید که روشهای تربیت فرزند و الگوهای فرزند پروری در طول تاریخ به طور مکرر تغییر کردهاند. میتوان گفت که در سه دهه ابتدایی قرن حاضر، روش های فرزند پروری بیشتر در سبکهای خشک و خشن خلاصه میشد. دورانی که به والدین توصیه میشد از ابراز محبت یا در آغوش گرفتن فرزندانشان پرهیز کنند تا آنها به شخصیتها لوس و وابسته تبدیل نشوند. در این دوران در واقع کودکان شکلی مینیاتوری از بزرگسالان بودن و تفاوت چندانی میان آنها و افراد بالغ وجود نداشت!
در دهه ۱۹۴۰ شیوه های فرزند پروری دچار تغییر و تحول شدند و دیگر خبری از روشهای خشک نبود! در واقع فرزند پروری پس از دهه ۴۰ تحت تاثیر روانکاوی قرار گرفت و اهمیت امنیت عاطفی کودک و زیانهای ناشی از تربیت خشک و سختگیرانه مطرح شد. به طور کلی میتوان گفت که فرزند پروری و شیوههای تربیتی، از سالها پیش در میان جوامع مطرح شدند و تا به امروز، تغییر و تحولات زیادی را از سر گذراندهاند.
چرا توجه به فرزند پروری اهمیت دارد؟
خانواده اولین نهادی است که افراد در آن متولد میشوند، رشد مییابند و مراحل زندگی خود را طی میکنند. اساس یک جامعه سالم را خانوادههای سالم و فرزندان آنها تشکیل میدهند. از آنجایی که تربیت والدین به طور مستقیم در پرورش کودک و بروز ویژگیهای شخصیتی او نقش دارد، فرزند پروری و یادگیری صحیح تربیت کودک اهمیت ویژهای پیدا میکند.
باید در نظر بگیرید که فرزند پروری مهارتی است که باید آن را پیش از فرزند آوری بیاموزید تا روابط والد و کودکی خود را به درستی شکل دهید.
اگر تربیت و پرورش فرزند به شکل ناقصی اتفاق بیفتد و یا تحت تاثیر سبکهای غلط اجرا شود، افراد در سنین بزرگسالی با مشکلات حاد رفتاری، عاطفی و … مواجه میشوند. بنابراین فرزند پروی و یادگیری الگوهای صحیح آن، در تربیت فرزندان سالم اهمیت ویژهای دارد.
سبکهای فرزند پروری
همانطور که اشاره کردیم، برای تربیت فرزند سبک و روشهای گوناگونی وجود دارد و هر یک از آنها روی یکی از جنبههای رشد و تربیت تمرکز دارند و راهکارهای گوناگونی را در این رابطه ارائه میدهند. به طور کلی چهار سبک برای فرزند پروری وجود دارد که در ادامه آنها را برای شما شرح میدهیم:
سبک مستبدانه
اولین شیوه برای فرزند پروری سبک مستبدانه است. این سبک بر کنترل زیاد و محبت کم تاکید دارد و والدینی که این شیوه تربیتی را برای فرزندان خود به کار میگیرند، اهمیت ویژهای برای نظم قائلاند.
اگر از خواندن این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید.