اختلال پانیک یا حمله هراس یکی از اختلالهای اضطرابی است که در آن فرد به طور ناگهانی دچار احساس تنگی نفس و درد قفسه سینه میشود.
این روزها شیوع ویروس کرونا تقریبا تمام افراد جامعه را درگیر خود کرده است. در این بین برخی افراد نسبت به دیگران اضطراب بیشتری را تجربه می کنند. یکی از گروههایی که این روزها در معرض اضطراب مضاعف قرار گرفتهاند، افراد با سابقه حمله هراس یا پانیک هستند. اختلال پانیک یا حمله هراس یکی از اختلالهای اضطرابی است که در آن فرد به طور ناگهانی دچار ترس، تپش قلب شدید، احساس تنگی نفس و خفقان، ناراحتی و درد قفسه سینه و حالت تهوع میشود. این علایم در غیاب یک بیماری جسمی رخ میدهند. یعنی فرد سابقه بیماری جسمی، قلبی، تنفسی و غیره ندارد.
تفاوت علایم اختلال پانیک با کرونا
حملات هراس معمولا چند دقیقه (به ندرت تا یک ساعت) طول میکشد، خطرناک نیست و به خودی خود رفع میشود. برخی افراد حملات هراس را روزانه، هفتگی، ماهانه و حتی سالانه تجربه میکنند. بنابراین فواصل بین دو حمله ممکن است ماهها طول بکشد.
اما این روزها این افراد ممکن است به دلیل اضطراب بیماری کرونا، گوش به زنگی و چک کردن مداوم علایم بدنی، حملات بیشتری را تجربه کنند. شباهت برخی از علایم حملات هراس با علایم بیماری کرونا ممکن است این افراد را بیش از دیگران آشفته و مضطرب کرده باشد و هر حمله هراس برای این بیماران، به اشتباه خطر مبتلا شدن به ویروس کرونا تلقی شود.
چند توصیه برای مدیریت این اختلال
اگر شما هم سابقه حمله هراس دارید و این روزها نگران علایم خود هستید و اضطراب زیادی را تجربه میکنید، در این یادداشت چند توصیه برایتان داریم. در قدم اول به یاد داشته باشید که به رغم شباهت برخی علایم حمله هراس با ویروس کرونا، کرونا علایم دیگری نیز دارد، از جمله تب، سرفه، ضعف بدنی طولانی مدت و غیره.
از طرفی همانطور که گفتیم حملات هراس معمولا ظرف چند دقیقه خودبه خود برطرف می شوند، این در حالی است که علایم ویروس کرونا پایدارتر هستند و چندین روز طول میکشند. از سوی دیگر، گوش به زنگی برای علایم بدنی میتواند راهانداز و تشدید کننده حملات هراس باشد. یعنی شما از ترس بیماری مدام علایم بدنی خود را چک میکنید. در این حالت کوچکترین تغییری، هرچند طبیعی، در تنفس، ضربان قلب، دمای بدن و غیره، شما را مضطرب میکند؛ این اضطراب به خودی خود تنفس و ضربان قلب شما را نامنظم می کند و راهانداز حملات میشود. در واقع شما در چرخه گوش به زنگی، چک کردن علایم بدنی، مضطرب شدن، تشدید علایم بدنی و حمله هراسگیر میافتید.
پیگیری مکرر اخبار کرونا، ممنوع!
بنابراین در این دوران بهتر است حتما با روان پزشک و روان شناس خود در ارتباط باشید و از توصیههای آنها استفاده کنید. از طرفی با سرگرم کردن خود، دوری از پیگیری مکرر اخبار درباره بیماری، انجام انواع روشهای آرام بخشی و ورزش سبک، خودگوییهای مثبت و انجام فعالیتهای مثبت و لذتبخش، خلق خود را بهبود ببخشید و جلوی میلتان برای چک کردن علایم بدنی را بگیرید. یک بار دیگر تاکید میکنم که فراموش نکنید حملات هراس، موقتی هستند، خطرناک نیستند و ظرف چند دقیقه رفع میشوند.
گردآوری: نیلوفر ابراهیمی| عضو انجمن روانشناسان ایران
dr_niloofar_ebrahi@