اختلال ریاضی وضعیتی است که با توجه به سن، هوش و تحصیلات فرد، مهارت های ریاضی وی به طور قابل توجهی کمتر از حد نرمال است. خیلی از بچه ها با ریاضیات و محاسبات ریاضی مشکل دارند. اما اگر مشکل ریاضی فرزند شما جدی بوده و به نظر می رسد که احتمال خوب شدن آن کم است ممکن است نشانه مشکل به نام اختلال ریاضی یا دیسکالکولیا باشد. اختلال ریاضی در واقع یک نوع ناتوانی در یادگیری است که باعث می شود درک، یادگیری و انجام مسائل ریاضی برای فرزند شما دشوار باشد. دیسکالکلولیا در پسران و دختران به طور مساوی وجود دارد. این نوع بیماری، یک اختلال خاص بوده که تنها بر نحوه یادگیری ریاضی در کودکان تاثیرگذار است. کودکی که دچار این اختلال است احتمال دارد در دروس دیگر مانند تاریخ، جغرافیا، انگلیسی و … خوب عمل کند. این نوع کودکان تنها در کلاس هایی که از ریاضیات و محاسبات استفاده می کنند مشکل دارند.
البته باید بگوییم که همه مشکلات ریاضی و حتی مشکلات جدی را نمی توان به اختلال حساب نسبت داد. انواع اختلال ریاضی می تواند شامل مشکلات نوشتن یا حفظ اعداد، شمارش، جمع و تفریق، تفسیر علائم ساده ریاضی مانند +، -، x و / باشد. مشکلات دیگری مثل پردازش بینایی یا شنوایی، و یا اختلالاتی مانند نارسا خوانی و… نیز می توانند یادگیری ریاضی را سخت کنند. بنابراین این سوال به وجود می آید که والدین باید مراقب چه چیزی باشند؟ این کودکان ممکن است در تشخیص اعداد، یادگیری شمارش یا حتی تشخیص الگوهای ریاضی دچار مشکل شوند.
اختلال ریاضی چقدر رایج است؟
وقتی که بچه ها به مرور بزرگتر می شوند احتمال دارد که در به خاطر سپردن اعداد ساده مانند کد پستی هم دچار مشکل باشند.
همچنین در برخی از این افراد تشخیص راست از چپ و۴ مسافت ها نیز مشکل خواهد بود. از دیگر نشانه های این اختلال می توان به مشکل در خواندن ساعت، مقاومت در برابر ایجاد تغییر و فهمیدن این که یک کار چقدر طول می کشد تا انجام شود اشاره کرد. Dyscalculia اصطلاحی است که برای توصیف ناتوانی های یادگیری خاص که بر توانایی فرزند در درک، یادگیری و انجام عملیات ریاضی و اعداد تأثیر می گذارد به کار برده می شود. اگرچه تحقیق در مورد شیوع این نوع اختلال محدود است اما از نظر آماری تخمین زده می شد که بین ۵ تا ۷ درصد از کودکان در سنین دبستان ممکن است با این مشکل دست و پنجه نرم كنند.
تشخیص این اختلال در کودکان با تست های روانی آموزشی خاص صورت می گیرد. اختلال ریاضی اغلب در مدرسه ابتدایی و زمانی که درس ریاضی در برنامه درسی گنجانده می شود به مرور خود را در کودکان نشان می دهد. این اختلال یک اختلال مادام العمر است که در هر سنی قابل تشخیص می باشد. هدف بلند مدت هر استراتژی درمانی ساده است. آموزش تکنیک های محاسبه و تقویت مهارت های استدلال مورد نیاز برای حل مسائل ریاضی یکی از راه های درمانی رایج است. با این حال در کوتاه مدت باید بر حذف موانع یادگیری و تغییر شیوه تدریس و آسان تر کردن نحوه آموزش و یادگیری ریاضیات تمرکز کرد.
علائم نشان دهنده اختلال ریاضی در کودکان
گاهی اوقات می توان شاهد بروز علائم هشدار دهنده در کودک بود مانند:
- حس جهت گیری ضعیف
- هماهنگی ضعیف در حرکات ورزشی
- مشکل در حفظ امتیاز در بازی های فکری رومیزی
- مشکل در یادگیری مفاهیم انتزاعی مانند زمان یا پول
- مشکل در یادگیری بازی های استراتژیک مثل شطرنج و…
- مشکل در تشخیص اعداد
- تاخیر در یادگیری شمارش
- مشکل در نظم دادن به چیزها و تشخیص الگوها
- مشکل در تخمین مدت زمان انجام کار
- مشکل حفظ در سطح پایه
- مشکل در انجام تکالیف و تست های ریاضی
- مشکل در تشخیص چپ از راست
- مشکل در گفتن زمان و خواندن ساعت
- و …
تشخیص دیسکالکولیا چگونه است؟
برای تشخیص اختلال ریاضی آزمایش خاصی وجود ندارد. انجام دادن مراحل زیر می تواند به شما کمک کند تا بتوانید این اختلال را تشخیص دهید.
مراجعه به پزشک:
هر نوع مشکل پزشکی مثل شنوایی ، بینایی و … می تواند بر روند یادگیری کودک شما تاثیر بگذارد. بنابراین مراجعه به پزشک برای بررسی این مشکلات احتمالی یکی از بهترین اقدامات است.
مشورت با معلم:
از معلم ریاضی فرزند خود درخواست کنید که توجه ویژه ای به مسائلی که کودک شما در آن زمینه مشکل دارد داشته باشد.
زمینه های دیگر را مورد بررسی قرار دهید: تخمین زده می شد که نیمی از کودکانی که دچار اختلال ریاضی هستند دچار مشکلات دیگری نیز می باشند.
مشورت با یک متخصص:
بعد از انجام کارهایی که در بالا گفتیم بهتر است که با یک متخصص یادگیری مشورت کنید. متخصص یادگیری می تواند فرزند شما را ارزیابی کرده و راهنمایی های لازم را در این خصوص به شما ارائه کند.
اگر از خواندن این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید.