در روانشناسی, تربیتی

نویسنده: فاطمه اکبرزاده 

 

بچه‌ها می‌توانند دچار همان مشکلات سلامت روان بزرگسالان شوند اما علائم آنها ممکن است متفاوت باشد. به عنوان والدین یا مراقبان کودک باید یاد بگیریم که گوش به زنگ چه چیزی باشیم و چگونه به آنها کمک کنیم. دیدن یک مشکل یا بیماری روانی در بچه‌ها می‌تواند برای والدین دشوار باشد. در نتیجه، بسیاری از بچه‌هایی که می‌توانند از درمان بهره‌مند شوند، کمک مورد نیازشان را دریافت نمی‌کنند.

در این مطلب با علائم هشدار بیماری روحی و روانی در بچه‌ها آشنا شوید. گفتن این نکته در شروع نیز مهم است که بیشتر ما از واژهٔ منتالی (mentaly) به معنای روحی یا روانی، یعنی چیزی که مربوط و متعلق به روح و روان فرد است به راحتی استفاده می‌کنیم و از به زبان آوردنش نمی‌ترسیم، ولی وقتی پای معنای آن به زبان فارسی خودمان می‌رسد، ترس و واهمه شروع می‌شود. در این لحظه بیاییم کمی منطقی‌تر با این موضوع مورد بحث مهم برخورد کنیم تا افراد آگاه‌تری برای پذیرش مشکلاتمان باشیم.

ماه خاتونی عزیز، سلامت روان، سلامت عمومی شیوه‌ٔ تفکر شما و نحوه‌ٔ کنترل و تنظیم احساسات و رفتارتان است. بیماری روانی یا اختلال سلامت روان به عنوان الگوها یا تغییراتی در تفکر، احساسات یا رفتار که می‌توانند منجر به پریشانی شخص یا مختل شدن توانایی عملکرد نرمال و طبیعی او شوند تعریف می‌شود.

اختلالات سلامت روانی در بچه‌ها عموماً به عنوان تأخیرها یا آشفتگی‌هایی در شیوه‌ٔ تفکر، رفتارها، مهارت‌های اجتماعی یا تنظیم احساسات به شکلی متناسب با سن تعریف می‌شود. این مشکلات برای بچه‌ها پریشانی‌آور است و توانایی آنها برای عملکرد خوب در خانه، مدرسه یا دیگر موقعیت‌های اجتماعی را مختل می‌کند.

تشخیص اختلالات سلامت روانی در بچه‌ها دشوار است، زیرا رشد نرمال و طبیعی دوران کودکی فرایندی شامل تغییر و تحول است.

به علاوه، علائم یک اختلال ممکن است با توجه به سن کودک متغیر باشد و بچه‌ها ممکن است نتوانند توضیح دهند که چه احساسی دارند یا چرا رفتار خاصی دارند.

همچنین نگرانی‌ها در مورد برچسب‌های نادرست و ناآگاهانهٔ مرتبط با بیماری روانی در جامعه، استفاده از داروها و هزینه‌های درمانی، مشکلات، برنامه‌ریزی برای پیدا کردن پزشک مناسب و مدیریت درمان نیز ممکن است والدین را از دریافت مراقبت و کمک برای کودکی که مشکوک به بیماری یا اختلال روانی است، بازدارد.

اختلالات روانی شایع بین بچه‌ها

اختلالات سلامت روان در بچه‌ها یا اختلالات رشدی که در حیطه‌ٔ کار متخصصان سلامت روان است، می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

اختلالات اضطرابی: اختلالات اضطرابی در بچه‌ها شامل ترس‌ها، نگرانی‌ها یا اضطراب مداومی است که توانایی آنها را برای شرکت در بازی، حضور در مدرسه یا موقعیت‌های اجتماعی متناسب با سنشان مختل می‌کند. تشخیص‌های پزشکان شامل اضطراب اجتماعی، اضطراب فراگیر و اختلالات وسواس فکری-عملی است.

اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی (ADHD): بچه‌های مبتلا به اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی در مقایسه با بیشتر بچه‌های همسال خود، در توجه کردن، رفتارهای تکانشی، بیش‌فعالی یا ترکیبی از آنها مشکل دارند.

اختلالات خوردن (Eating disorders): اختلالات خوردن به عنوان مشغولیت ذهنی به نوعی بدن ایده‌آل، تفکر ناسالم و مخرب در مورد کاهش وزن، و عادت‌های غذایی و رژیمی غیرایمن تعریف می‌شود. اختلالات خوردن، شامل بی‌اشتهایی عصبی، پراشتهایی عصبی یا بولیمیا و اختلال پرخوری افراطی می‌تواند منجر به سوءعملکرد عاطفی و اجتماعی و عوارض جسمی تهدیدکننده‌ٔ زندگی شود.

افسردگی و سایر اختلالات خلقی: افسردگی عبارت است از احساس غم و اندوه مداوم و بی‌علاقگی که توانایی کودک برای عملکرد مناسب در مدرسه و تعامل با دیگران را مختل می‌کند. اختلال دوقطبی منجر به نوسانات خلقی شدید بین افسردگی و اوج‌های شدید احساسی یا رفتاری؛ اصطلاحاً دوره‌های شیدایی، می‌شود که ممکن است محافظت‌نشده، خطرناک یا غیرایمن باشند.

اختلال استرس پس از سانحه: اختلال استرس پس از سانحه، پریشانی عاطفی، اضطراب، خاطرات پریشان‌ساز، کابوس‌ها و رفتارهای مخرب درازمدت در پاسخ به خشونت، سوءاستفاده، جراحت یا سایر حوادث تروماتیک و آسیب‌زاست.

علائم هشداردهنده‌ٔ بیماری مرتبط با روان بچه‌ها

علائم هشداردهنده مبنی بر اینکه کودک شما ممکن است اختلالی در سلامت روانش داشته باشد عبارتند از:

  • غم و اندوه مداوم؛ به مدت دو یا چند هفته
  • کناره‌گیری از روابط اجتماعی یا اجتناب از آنها
  • آسیب رساندن به خود یا صحبت در مورد آسیب رساندن به خود
  • صحبت درباره‌ٔ مرگ یا خودکشی
  • طغیان یا تحریک‌پذیری شدید
  • رفتار خارج از کنترل و زیان‌بار
  • تغییرات شدید در خلق‌وخو، رفتار یا شخصیت
  • تغییر در عادت‌های غذایی
  • کاهش وزن
  • مشکل در خوابیدن
  • سردرد یا معده‌درد مکرر
  • مشکل در تمرکز
  • تغییر در عملکرد تحصیلی
  • بیزاری و دوری از مدرسه یا نرفتن به مدرسه

 


اگر از خواندن این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.

روی لینک زیر کلیک کنید.

 

Maahkhatoon97

جدیدترین ها

نظرات و پیشنهادات

تماس با ما

برای تماس با ما لطفا از طریق فرم زیر ایمیل بزنید.

Not readable? Change text. captcha txt