نویسنده: الهام زنجانیان (مربی و تسهیلگر)
از سری نوشتههایم در مورد فبک برای نشریهی اینترنتی ماه خاتون
پرسشهای کلیدی:
❔ چرا درد خرید از کارت بانکی خود برای همه به یک اندازه نیست؟ چه کار کنیم درد خرید از کارت بانکی خودمان برایمان عادی نشود؟
این قسمت:
سواد مالی و درد خرید از کارت خود
داشت تعریف میکرد:
«…میگفت، منی که استاد تمام رشتهی حسابداری دانشگاه تهران این مملکت هستم، از پس خریدهای گاه و بیگاه و باحساب و بیحسابکتاب این بچه بر نمیآمدم. خدا خیر بده این دورههایی که جدید اومده، نمیدونم والا اسمش چیه، فبک،… سواد مالی،… یه همچین چیزایی!
هر بار میرفتیم بیرون پسرم مدام خواسته داشت. اینو بخر اونو بخر، اینو بگیر اونو بگیر، اینو میخوام اونو میخوام… .
آخر گفتم بذار ببینم این سواد مالی که جدید مد شده چی میگه، چه راهی پیش پای ما میذاره؟!
یه روز گفتم ببین فرزند جان این یک میلیون تومن مال خودت این هم کارت بانکی، برات پول رو میریزم تو کارتت هر چی خواستی خودت بخر، خودت کارت بکش. هم تو مستقل میشی هم من خیالم راحت میشه که یه جا پول رو دادم و ریز ریز زجر کش نمیشم😁
جالب اینکه، آخر ماه که گفتم خب چی شد، چی خریدی، چقد پول تو کارتت مونده فرزند نازنینم؟ … دیدم نهصد و پنحاه هزار تومن تو کارتش مونده و پنجاه تومن بیشتر خرج نکرده… 😳بعد هم گفت پول خودمه نمیخوام خرج کنم اشکالی داره؟!🙄
خلاصه خدا خیر بده سواد مالی رو، ما رو راحت کرد و این بچه رو هم حاججبار💰
فهمیدم پول خودش باشه دردش میآد خرج کنه، پول ما براش باد آوردهاست💨…»
این حرفها را بعد از دو روز بدو بدو و آماده کردن خانه و آشپزی و… از همسرم میشنیدم، در حالی که داشتم ظرفهای سنگین را بعد از رفتن مهمانها میگذاشتم در طبقهی زیرین کابینت. این بار دورهی دوستان دانشآموخته و همرشتهایهای دانشگاهیاش در خانهی ما برگزار میشد و با آب و تاب داشت از وقایع و گپ و گفتهایشان تعریف میکرد و من گرچه به راستی خسته بودم و درد پاها و شانهها امانم را بریدهبود، از شنیدن تعریفهایش و دیدن هیجان بچگانهاش، خستگی و کارت بانکی خالی شدهمان را پاک از خاطر بردهبودم…. .
اما اینک که در حال روزانهنویسی هستم
مدام این سوال در ذهنم میچرخد که چطور آن بچه درد کارت کشیدن را به این بچگیاش درک کرد ولی پدرش و یا همین همسر جان و حتی خود من، در مقابل این همه خرج و مخارج و کارت کشیدنها انگار بیحس شدهایم، گویی از آستانهی تحریک گذشتهایم!
مثلا همین مهمانی دادنها و مهمانی رفتنها. یعنی کلی کارت کشیدن و خرج کردن. فرق هم نمیکند چه میزبان باشید و چه میهمان، هزینه دارد. بعد از هر رفت و آمدی کارت بانکیهایمان خالی میشوند. چه کنم چه کنم داریم تا پایان برج، نبردی برای رویارویی با کسری پول و بودجه؟!
مثل جغد هم که نمیشود تنها ماند!
پس
یا حضرت سواد مالی، خودت به فریادمان رس! 😁
الهام زنجانیان
۱۹ آبان ۱۴۰۳
تمرین
-درد خرید چیست؟ درد خرید با پول نقد بیشتر است یا با کارت بانکی؟ تجربهی خود را بنویسید:
– راهکار شما برای عادی نشد و کم نشدن درد خرید و به طور کلی جلوگیری از خرجهای اضافی چیست؟
– به نظر شما تا چه حد بودجه برای رفت و آمد، دید و باز دید، و مهمانی رفتن و آمدن اختصاص دادن مناسب است؟ معیار شما چیست؟
واژههای کلیدی
#سوادمالی #تعلیم_و_تربیت #تفکرانتقادی #تجربه_زیسته #روزانهنویسی #طرح_بحث #فبک #فلسفه_برای_کودکان_و_نوجوانان #خرید #دردخرید #روانشناسی_خرید
اگر از خواندن این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید.