ردیابی تاریخچه انواع سوسیس دشوار است، اما اکثر مورخان، قدیمیترین نشان از به وجود آمدن آن را به کتاب کلاسیک یونان باستان ادیسه نسبت میدهند.
نکته دیگری که با وجود اسناد و شواهد موجود در مورد ریشه سوسیس در یونان باستان وجود دارد، اما قطعا این فرآورده گوشتی ارتباط قوی با فرهنگ آلمانی دارد.
در آلمان به سوسیس Bratwurst میگویند که از کلمات آلمان باستان کلمات brät (گوشت ریز خرد شده) و wurst (سوسیس) مشتق شده است و کلمه دومی احتمالا از واژه wirren (مخلوط) گرفته شده است.
آلمان، پایتخت انواع سوسیس و کالباس جهان
با بیش از ۱۵۰۰ گونه، میتوان گفت آلمان پایتخت سوسیس و کالباس جهان است.
تاریخچه تولید یکی از رایجترین سوسیسهای آلمانی، براتوورست، به سال ۱۳۰۰ برمیگردد. این نوع سوسیس که با گوشت گوساله، گاو و خوک درست میشود، با ترکیبی از ادویههای مختلف بسته به منطقهای که از آن میآید، چاشنیدارمیشود.
به عنوان مثال، براتوورست نورنبرگر با مرزنجوش چاشنیدار میشود، در حالی که براتوورست کوبرگر حاوی نمک، فلفل، جوز هندی و پوست لیمو است و با تخم مرغ خام بسته میشود.
چه کسی اولین سوسیس را درست کرد؟
واژه سوسیس از salsus گرفته شده است که در لاتین به معنای «نمکی» است. سالها قبل هیچ یخچالی وجود نداشت بنابراین نمک زدن به گوشت یا همان نمک اندود کردن یک روش معمول برای نگهداری گوشت بود.
با این حال، دقت به این نکته بسیار مهم است که «سالسوس» یا همان نمک دود کردن قابلیتی بود که برای هر نوع گوشتی استفاده میشد.
بنابراین نمیتوانیم نتیجهگیری کنیم که امپراتوری روم جایی بوده که سوسیس از آنجا آمده است.
بله، رومیها یک سوسیس خوب داشتند اما اولین کسانی نبودند که این فرآورده را درست کردند.
انواع سوسیس آلمانی
اکثر سوسیسهای آلمانی، صرف نظر از سبک، حاوی گوشت خوک هستند. البته برخی از گوشت گاو، بره یا حتی گوزن هم وجود دارد. سوسیسهای گیاهی و وگان هم در این کشور موجود است، اما داستان، داستان دیگری است.
یکی از محبوبترین سوسیسها در آلمان براتوورست (Bratwurst) است. این فرآورده گوشتی نه تنها بهترین گزینه آلمانیها برای باربکیو در تابستان است بلکه به عنوان یکی از محبوبترین تنقلات خیابانی آلمانیها (به جز دونر) یعنی غذای خیابانی آلمان هم محسوب میشود.
به خصوص در جنوب آلمان میتوانید از براتوورست در اکثر مراکز شهر لذت ببرید. همچنین میتوان آن را به طور گسترده در بازیهای فوتبال و نمایشگاهها یافت.
چیزی که در آمریکا فرانکفورتر نامیده میشود، در آلمان نامهای زیادی دارد.
مثلا Bockwurst که فقط کمی ضخیمتر است یا Wiener که بلند و نازک است یا حتی یک سوسیس خاص به اسم Käsekrainer که حاوی پنیر و گوشت گاو است و در واقع همان فرانکفورتر واقعی است.
سوسیس در ایران از کارخانه کوچکی در انزلی تا محبوبیت سوسیس بندری
تاریخچه دقیق تولید و مصرف انواع سوسیس در ایران مشخص نیست، اما قطعا مصرفش در ایران به همسایگی با روسیه ارتباط دارد.
گفته میشود اولین کارخانه تولید سوسیس و کالباس در ایران در سال ۱۳۰۷ در بندر انزلی توسط یک شخص روس شروع به کار است.
تا این که بعدها و در سال ۱۳۰۹ فرد دیگری از اهالی شوروی سابق به ایران مهاجرت کرد و با دستگاهی کوچک سوسیس و کالباس تهیه کرد و بعدها دستگاه تولیدیش را به تهران در خیابان منوچهری آورد و به کمک یک خانواده ارمنی به نام آرزومان آوانسیان کار تولید سوسیس و کالباس را ادامه داد تا این که این کارخانه در نهایت به خانواده آرزومانیان واگذار شد.
خانواده آرزومانیان هم بعدها و با گذر زمان اولین کارخانه بزرگ سوسیس و کالباس را در یافت آباد تهران تاسیس کردند.
داستان تولید سوسیس در ایران به این ترتیب گسترش یافت و بعدها شخصی دیگر به نام میکائیلیان مدرنترین کارخانه تولید سوسیس را در مجیدیه کنونی تاسیس کرد.
شاید باورتان نشود؛ اما شهرت انواع سوسیس و کالباس تولیدی در ایران در زمان جنگ جهانی دوم به قدری بالا بود، که انگلیس رسما درخواست صدور سوسیس و کالباس ایرانی برای رفع نیاز سربازانشان را از ایران کرد. و این گونه است که اکنون یکی از غذاهای محبوب ایرانی سوسیس بندری است.
گردآوری : عسل حسن زاده
rojacake
اگر به بخش سیر تا پیاز علاقه مندید، از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید: