پُل افسوس ، پُلی متفاوت در ونیز!
پل افسوس:
در میان تعداد زیاد پل های زیبایی که در جهان وجود دارد، یکی از آنها همواره به روشی خاصی مردم را به سمت خود جلب کرده است! این همان «پُل اَفسوس در ونیز» (Bridge of Sighs) است. پل معروفی که به راحتی نمی توانید با پای پیاده از آن دیدن کنید! زیرا بخشی از یک زندان دولتی است.
«پل مشهور آه» یا «پُل اَفسوس» که روی رودخانه «ریو دی پالاتزو» بنا شده است، یکی از معروف ترین جاذبه های گردشگری ایتالیا به شمار میرود. این پُل در اصل بهعنوان راهی ارتباطی بین دادگاه و اتاقهای بازجویی قصر دوک به زندان جدید استفاده میشد.
تاریخچه پُلِ اَفسوس در ونیز:
پُل اَفسوس در سالهای ۱۶۰۰ تا ۱۶۰۳ با دستور العمل آنتونیو کانتین ساخته شد. او برادر زاده معمار معروف، بود که یکی از محبوب ترین پل های ونیز یعنی را ساخته بود. آنتونیو کانتین پُل اَفسوس را به صورت تک طاق، و با عرض ۱۱ متر طراحی کرد. تزئینات بیرونی و ظاهری پل بسیار شیک و با جزئیات ظریف است. دو میله سنگی سفید رنگ در امتداد دو طرف پل دیده می شود.پُل اَفسوس دو ساختمان را به هم مرتبط می کرد: یکی ساختمان کاخ Doge’s و ساختمانی که یک زندان بود!
کاخ Doge’s از اواسط قرن شانزدهم عملکرد این زندان را بر عهده داشت و بر آن نظارت می کرد. این کاخ در بندرگاه ونیز واقع شده بود. این کاخ بزرگ خانه و محل اقامت دوک ونیز، مرجع عالی جمهوری سابق ونیز و مکانی برای زندانیان درون شهر بود. کاخ دوک در محلی ساخته شد که قبلاً محل کاخ یک قلعه بود که در قرن ۱۰ میلادی سوزانده شده بود. کاخِ دوک که با تأثیر پذیری از معماری گوتیک و باروک ساخته شد، به خانه دولت و محل اعضای شورای شهر تبدیل شد.
معماری و سبک طراحی پُل :
سبک طراحی باروک و سنگ آهکهای سفید رنگ، آن را به یکی از زیباترین پل های ونیز تبدیل کرده است. سنگی که از آن در ساخت فواره تروی هم به کار گرفته شده بود. این پُل را می توان به دلیل اتصال دو ساختمان به یکدیگر، یکی از خاص ترین پل های جهان دانست. یکی از جالب ترین جزئیات سطح آن، وجود ۱۱ صورتک در بخش پایینی قوس پل است. ۱۰ صورتک روی پل نمایی از احساس هراس و غم دارند. درحالی که فقط یک صورتک لبخند می زند. این صورتکها نیز به سبک باروک ایتالیایی طراحی و ساخته شدند. در زمانهای گذشته که این پل برای نقل و انتقال زندانیها کاربرد داشت، هدف از ساخت صورتک های هراسناک، دور کردن افراد شرور از شرارت بود.
علت نامگذاری پُل اَفسوس:
نظریههای مختلفی درباره نامگذاری پُل أفسوس بیان شده است. طبق اولین نظریه که امروزه بهصورت افسانهای محلی دهان به دهان میشود و بسیاری به آن اعتقاد دارند، زندانیانی که برای انتقال به زندان جدید از این پل میگذشتند، با کشیدن آهی برای آخرین بار منظره شهر را از پنجرههای پل نگاه میکردند. اگرچه در آن زمان دیگر اعدامهای بدون محاکمه جریان نداشت؛ تعداد زیادی از زندانیها دستکم برای سالهای طولانی امیدی به آزادی دوباره نداشتند.
این نام را لرد بایرون در قرن نوزدهم میلادی با سرودن قطعه شعر زیر به روی پل گذاشت:
ایستاده در ونیز، روی پُل اَفسوس
با کاخی در یکسو و زندانی در دیگر سو
نگریستم بناها را که بهپا میخاستند از میان امواج
چونان که (برآمده) از ضربه عصای پرجادو
هزارهها بالهای ابری خویش گستراندند
پیرامون من، و شکوهی رو به زوال لبخند زد
بر فراز زمانهای دوردست…
بدانگاه که بسیاری سرزمینهای مطیع
چشم دوخته بودند به شیرهای بالدار ستونهای مرمرین؛
آنجا که ونیز جلوس کرده در جلال و جبروت،
بر صدها جزیرک خود به تخت پادشاهی نشسته بود..
شرایط بازدید از پُل :
بازدید از پُل اَفسوس با پای پیاده بهراحتی میسر نیست؛ زیرا این پل همچنان بخشی از یک زندان دولتی است. بهترین راه برای تماشای پل را میتوان گاندولاسواری (نوعی قایق ونیزی) دانست که امکان قایقسواری زیر پل را برایتان فراهم میکند. البته همه قایقها از زیر پل عبور نمیکنند؛ پس پیش از سوارشدن حتما از این موضوع مطمئن شوید. «پل دلا پالیا» در طرف جنوبی پُل اَفسوس، گزینه دیگر پیش روی شما برای مشاهده این جاذبه تاریخی خواهد بود.
اگر همچنان برای پیادهروی از روی پل مصر هستید، باید در تور «Itinerari Segreti» بهمعنای «برنامه سفر رمزآلود» شرکت کنید که توسط کاخ دوک برگزار میشود. این تور ۹۰ دقیقه که فقط بین ماههای ژوئن و سپتامبر در دسترس است، به زبان ایتالیایی انجام میشود و شامل بازدید از چندین قسمت معروف زندان مانند سلولهای قدیمی، اتاقهای شکنجه و البته پل خواهد بود.
افسانه ای درمورد پُل پُرماجرا :
در دهههای اخیر وصف پُلِ اَفسوس ها در شعرها و ترانههای بسیاری از شاعران و خوانندگان به چشم می خورد،این شعرها و ترانه ها به مرور زمان سبب به وجود آمدن افسانه های جدید در مورد این پُل شد.
طبق این باور جدید، اگر عاشقان دقیقاً در لحظه غروب آفتاب در گاندولا در هنگامی که قایق از زیر پل عبور می کند و درست زمانیکه صدای زنگ یا ناقوس St Mark’s Campanile شهر زیبای ونیز به گوش می رسد، به یکدیگر ابراز علاقه کنند، به یک عشق ابدی دست خواهند یافت. بسیاری از تورریستها از سراسر جهان به امید داشتن یک عشق ابدی به اینجا می آیند. به همین دلیل ونیز به یکی از رمانتیک ترین شهرهای دنیا تبدیل شده است.
امروزه دیگر به پُل اَفسوس کمتر به عنوان بقایای یک زندان نگریسته می شود، چون به پلی تبدیل شده است که سمبل عشق است و عاشقان و زوج ها را به سمت خود جذب می کند. اگرچه امروزه گردشگران و افراد زیادی برای دیدن پل به آنجا می روند. با این حال، به آن به عنوان یکی از نمونه های عالی طراحی و معماری دوران رنسانس اروپا و به عنوان یکی از چشم گیرترین پُل هایی که تا کنون ساخته شده است نیز نگریسته می شود.
______
گردآوری: مرسده رنجبر
اگر به بخش گردشگری علاقه مند هستید، از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید:
___________________