۱۴ ماده غذایی مضر برای افسردگی و اضطراب
تحقیقات مرکز سلامت هاروارد مشخص کرده که انتخابهای ساده غذایی میتواند شما را بین احساس بدتر نسبت به همه چیز و یا ثبات بیشتر روانی تحت تاثیر قرار دهد.
۱. غذاهای با سدیم بالا
برای دههها، غذاهای فاقد چربی و کم چرب به عنوان یک راه حل برای کاهش وزن مطرح میشدند
اما،بهتر است اگاه باشید بسیاری از این محصولات، حاوی مقادیر بالای سدیم هستند. این نمک اضافی میتواند به طور جدی احساسات شما را تحت تاثیر قرار دهد؛ زیرا سدیم اضافی موجود در این محصولات کارکرد سیستم عصبی شما را مختل میکند.
۲. شیرین کنندههای مصنوعی
«آسپارتام» ماده رایج و خطرناکی که در محصولاتی مانند نوشابه رژیمی یافت میشود، از تولید انتقال دهنده عصبی سروتونین جلوگیری میکند. این موضوع میتواند باعث بروز انواع بیماریهای عصبی از جمله سردرد، بیخوابی، تغییرات خلقی و افسردگی از نوع حاد شود.
۳. الکل
به زبان ساده، کارکرد درست سیستم عصبی مرکزی شما برای سلامت روان و داشتن حس مثبت در زندگی بسیار مهم است. این سیستم وظیفه گرفتن اطلاعات از طریق حواس پنجگانه، تفکر، ادراک، استدلال و کنترل عملکرد حرکتی را به عهده دارد. الکل یک عامل کاهش دهنده فعالیتهای عصبی در بدن است و به طور خاصتر، نظم عملکرد سیستم عصبی مرکزی را کاهش میدهد.
از آن جایی که سیستم عصبی مرکزی نحوه پردازش احساسات را نیز کنترل میکند، نتیجه نهایی مصرف زیاد الکل باعث تشدید علائم مرتبط با افسردگی خواهد بود.
۴. روغن هیدروژنه
خوراکیهای محبوبی مانند مرغ سرخ شده، پنیر کبابی، سیب زمینی سرخ کرده و انواع سوخاریها که در روغن هیدروژنه تهیه میشوند، علاوه بر ضررهای فراوان برای سلامتی شما و بروز اضافه وزن، میتوانند تاثیرات مخرب جدیتری مانند افسردگی داشته باشند.
۵. فست فود و غذاهای آماده
طبق مطالعهای که در سال ۲۰۱۲ در مجله Public Health Nutrition منتشر شد، افرادی که فست فود میخورند، ۵۱ درصد بیشتر از کسانی که این مواد غذایی را مصرف نمیکنند، دچار افسردگی حاد میشوند.
۶. چربی ترانس
چربیهای ترانس به صورت گسترده در مواردی مانند مارگارین، اسنکهای میان وعده، مواد غذایی بسته بندی شده و روغنهایی که برای سرخ کردن فست فودها استفاده میشوند، به کار میرود. مصرف چربیهای ترانس، باعث انسداد شریان و افزایش خطر افسردگی تا ۴۸ درصد میشود.
۷. قند و شکر
عمل ساده خوردن قند باعث میشود مغز شما در سطح بهینه کار نکند و هر چه بیشتر این کار را انجام دهید، خطر ابتلا به افسردگی، دیابت و زوال عقل نیز بیشتر است.
۸. کافئین
قهوه و چای سیاه خوابیدن را دشوارتر میکند و خواب آشفته میتواند به طور جدی منجر به وضعیت روحی آشفته شود.
۹. غذاهای فرآوری شده
جالب است بدانید که ارتباط بین افسردگی و التهاب در سالهای اخیر بسیار مورد توجه متخصصان قرار گرفته و مطالعات نشان داده است که التهاب تاثیر مستقیم روی عملکرد مغز دارد.
۱۰. سس سویا
اگر به گلوتن حساس هستید، سس سویا و سایر محصولات دارای این ماده میتوانند سیستم گوارشی و سلامت کلی شما را خراب کنند. بدن ما فقط میتواند گلوتن را تا حدی هضم کند که منجر به تحریک روده و واکنشهای ایمنی و آلرژیک شود و در حالی که گلوتن یک تحریک کننده جدی سمی برای کسانی است که از بیماری سلیاک رنج میبرند. این ماده میتواند برای بدن بسیار مضر باشد و علائم افسردگی را به شدت بالا ببرد.
۱۱. سبوس گندم
سبوس گندم که به دلیل محتوای قابل توجه فیبر و عطر و طعم پیچیده و مغذی خود، توسط متخصصان بهداشت و مواد غذایی بسیار توصیه میشود، به دلیل غلظت بالای اسید فیتیک خود نیز میتواند برای بدن مضر باشد.
این ماده ضد مغذی به مواد معدنی مهم مانند روی متصل میشود و جذب آنها را توسط بدن محدود میکند. کمبود روی نیز رفتار اضطراب آور و افسردگی در بدن ایجاد میکند.
۱۲. توفو (پنیر سویا)
سویا مملو از پروتئین بدون چربی و همچنین دارای آنزیمهایی است که هضم پروتئین را به طرز باورنکردنی دشوار میکنند. همین طور دارای مقادیر زیادی مس به عنوان ماده معدنی مرتبط با رفتارهای اضطراب آور است که باید مصرف آن محدود شود.
۱۳. سوپ آماده و کنسرو شده
ماده شیمیایی مورد استفاده در اکثر مواد غذایی کنسرو شده و ظروف پلاستیکی، میتواند انتقال دهندههای عصبی مهم تثبیت کننده خلق و خو را با تغییر قابل توجه ژنها در قسمت واسطه مغز، از بین ببرد.
۱۴. آب سیب
یکی از عجیبترین اعضای فهرست ۱۴ ماده غذایی مضر برای افسردگی و اضطراب، آب سیب است.
برخلاف میوههای کامل، آب میوهها فاقد فیبر هضم کننده و مملو از فروکتوز تصفیه شده هستند. نتیجه مصرف آنها نیز یک جهش در میزان قند خون است که باعث هجوم هورمون استرس آدرنالین در بدن میشود (علائمی که بسیار شبیه حمله پانیک است).
گر دآوری: پریسا مشکین پوش