گل سانسوریا
سانسوریا گیاهی است دارای ریزوم و از خانواده لاله ، گیاهی برگ زینتی است و تنوع زیادی در اندازه برگ و رنگ برگ در این گیاه وجود دارد. برگها در سانسوریا ضخیم، مستقیم، سخت و شمشیر مانند میباشد و نوع ابلق آن محبوبیت بیشتری دارد.
گیاه سانسوریا از آن دسته گیاهانی است که علاوه بر زیبایی خاصیتهایی برای محیط نیز دارد، این گیاه باعث تصفیه هوا شده و سموم موجود در اطرافش را جذب میکند به نوعی که اگر شما یک گلدان سانسوریا در اتاق خواب خود داشته باشید با وجود اکسیژن بیشتر خواب راحت تری خواهید داشت.
انواع سانسوریا
گل سانسوریا شمشیری ابلق :
معمولا دارای برگ های پهن و حاشیه ی آنها زرد رنگ است . که به اصطلاح عام آنها را سانسوریای ابلق می نامند . برای ثابت ماندن رنگ آن ها نور پنجره های جنوبی مکان مناسبی است .
گل سانسوریا نیزه ای :
دارای برگ های لوله ای شکل و نوک این برگ ها به صورت نیزه دیده می شوند . رشد این گونه ها نسبتا کم و آهسته است .
فرق بین سانسوریای رنگی با سایر آنها:
گل سانسوریای رنگی با سانسوریای معمولی تفاوتی ندارد .
این نوع گونه ی رنگی ، همان سانسوریای نیزه ای است . بااین تفاوت که نوک آنها دارای پرز های مخملی شکل می باشد . امروزه در گلفروشی ها و گلخانه ها شاهد بسیاری از آنها هستیم که در رنگ های مختلف نیز وجود دارند و توجه بسیاری از افراد را به خود جلب می کند . رنگ های این گل ها ، کاملا مصنوعی است و صرفا برای زیبایی و فروش بیشتر با دستگاهایی مخصوص بر روی آنها پرس می شود .
شرایط نگهداری گل سانسوریا
نور مناسب :
سانسوریا یک گیاه سایه دوست است. نور مستقیم آفتاب باعث سوختگی برگهایش می شود. معروف است که این گیاه در محیط های کم نور مقاومت خوبی از خودش نشان می دهد. اما باید دقت داشت اگر چه سانسوریا می تواند سال ها کنج پذیرایی کم نور یک آپارتمان دوام بیاورد، اما برای رشد نمو نیاز به نور خوب دارد.
خاک مناسب :
ترکیب کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت بهترین ترکیب خاک مناسب سانسوریا می باشد زیرا در ترکیب پیشنهادی آب آبیاری سانسوریا با فرم خوبی از انتهای گلدان خارج می شود و به علت وجود پیت ماس در این ترکیب، عناصر غذایی هر چند کم در اختیار ریشه های گیاه قرار می گیرند.
آبیاری مناسب :
نیاز گیاه سانسوریا به آب کم است، به گونهای که در تابستان هفتهای ۲-۱ مرتبه و در زمستان هر ۲-۳ هفته یک مرتبه به آبیاری نیاز دارد و این میزان کافی است و به مهپاشی نیز احتیاجی ندارد، مگر بخواهید که هر چند وقت یکبار برگها را شستشو دهید.
نکته
برای آبیاری سانسوریا از یک بطری آب استفاده کنید تا برگهای گیاه مرطوب نشوند و تنها آب در دسترس ریشه ها قرار بگیرد زیرا اگر برگها مرطوب شوند، بستر مناسب برای هجوم قارچ ها بر روی برگ ها فراهم میشود، مخصوصا اگر هوا ابری و تهویه هوای اطراف گیاه کم باشد.
کوددهی:
رای رشد بهتر گیاه به کود نیاز خواهید داشت. مقدار کمی کود برگ جنگی یا کود دامی پوسیده می تواند بسیار موثر باشد. در صورت دسترسی نداشتن به این نوع کودها می توانید از کود گیاهان زینتی استفاده کنید. تغذیه سانسوریا و کود دهی آن می بایست در فصل بهار و تابستان صورت بگیرد.
تعویض گلدان:
تعویض گلدان را میتوان هر ۳-۲ سال انجام هنگام تعویض گلدان توجه کنید تمام خاک اطراف ریشهها را با دقت تمیز کنید. گلدانی با یک سایز بزرگتر برای سانسوریا خود انتخاب کرده و خاک تازه داخل آن بریزید. سپس گیاه خود را به گلدان جدید منتقل کنید. برای یک هفته به گیاه آب ندهید تا به مکان جدید خود عادت کند.
تکثیر :
تکثیر این گیاه ساده است یا از گیاه مادری از ریشه به چند قسمت تقسیم می شود که هر قسمت دارای ریشه و برگ جداگانه است و در گلدان جدید کاشت می گردد . یا از طریق قلمه : ساقه گیاه به قطعات کوچک حدود ۸ سانتیمتر تقسیم کرده و در ماسه کشت می نمایند دقت شود قطعات وارونه کاشت نشود برای ریشه دهی سریعتر می تواند خزانه را با پلاستیک پوشاند تا رطوبت حفظ شود . پس از ظهور ۲ تا ۳ برگ قلمه ها را به گلدان اصلی انتقال دهید.
مشکلات و بیماری های گیاه سانسوریا :
خشک شدن نوک برگ سانسوریا به چه علت است؟
خشک شدن لبه برگهای سانسوریا یا چروک شدن و کم رنگ شدن برگها به دلیل نور بیش از حد و تشنگی گیاه است.
لوله شدن برگهای سانسوریا به چه علت است؟
علت آن، تغییرات دمایی میتواند باشد. عواملی مانند نور زیاد، آبیاری نامناسب گیاه و آفت نیز میتواند باعث لوله شدن برگ سانسوریا شود.
سیاه شدن لبه برگهای سانسوریا به چه علت است؟
سیاه شدن برگ با حالت آبکی شدن برگها همراه است. این مشکل به علت سرما و یخ زدگی است. بهتر است گلدان را به محل گرمتر منتقل کنید. از قرار دادن سانسوریا در کنار پنجرههای سرد بپرهیزید.
گردآوری:صبا طاهری