۱۷ انیمهساز برتر ژاپنی که باید بشناسید (پارت دوم)
سلام به ماه خاتونی های عزیز امروز میخوایم به ادامه مقاله انیمه ساز های برتر بپردازیم پس با ما تا اخر این مقاله همراه باشید.
۱۰- شوجی کاواموری
کاواموری از انیمه ساز های برتر است که آفرینندهی انیمههای Macross ،The Vision of Escaflowne و Genesis of Aquarion، انقدر به فعالیت هنری مد نظر خود علاقه داشت. که از زمان نوجوانی کار بهعنوان یک دستیار انیماتور را آغاز کرد. همین هم باعث شد که وقتی میخواست اولین قدم جدیاش برای ساخت یک انیمه را بردارد، کیلومترها جلوتر از آدمهای همردهی خود مبانی طراحی مکانیکهای حرکتی در جهان انیمه را بشناسند. او که از همان ابتدای دوران فعالیت حرفهای با هیروشی اونوگی و هاروهیکو میکوموتو آشنا شده بود. The Super Dimension Fortress Macross را با همراهی آنها ساخت و سپس به نگارش فیلمنامهی انیمهی فانتزی/درام Spring and Chaos پرداخت.
تا آنجا که اپراهای فضاییاش در دنیای انیمه، بارها و بارها مورد موشکافی بینندگان قرار گرفتند. و حتی تکتک موسیقیهای متن خاصی که برای آثارش از آنها بهره میبرد، آرامآرام برای مخاطبان معنیدار شدند. خبر خوب هم چیزی نیست جز اینکه کاواموری درکنار همکار معروفش یوکو کَمو، همچنان یکی از پرکارترین انیمهسازهای دنیا است. به نظر میرسد که به این زودیها قصد بازنشستگی ندارد.
۹- یوشیوکی تُمینو
طراحی استوریبردها و نویسندهی برخی از فیلمنامههای سری اصلی Astro Boy، اثر به یاد ماندنی اُسامو تزوکا که خودش در رتبهی هفتم این فهرست جای دارد. با دو انیمهی Brave Raideen و Mobile Suit Gundam، دنیای انیمهها را متحول کرد. یوشیوکی تُمینو یکی از انیمه ساز های برتر البته با ساخت این مجموعهها به فراتر از قلمروی مدیوم فعالیت خود نیز قدم گذاشت. در کل باعث شد که مخاطبِ جهانی به انیمیشنها و فیلمهایی با محوریت رباتهای عظیمالجثه، علاقهی بیشتری پیدا کند.
بهگونهای که خیلیها از Brave Raideen که داستانی فوقالعاده دربارهی نبرد رباتی باستانی با یک امپراطوری شیطانی را روایت میکرد. بهعنوان پدر این سبک از آثار یاد میکنند. مجموعهای که بعدها نسخهی به مراتب کمالگرایانهتر دستاوردهایش در Mobile Suit Gundam دیده شد.
۸- هیدئاکی آنو
هیدئاکی آنو یکی دیگر از انیمه ساز های برتر که همواره باور داشت. که آثارش باید هماندازه با چالشبرانگیز بودن برای مخاطب، در نگاه او سرگرمکننده نیز باشند. کمتر بینندهای را میتوان یافت که انیمهی سریالی خلاقانهی Neon Genesis Evangelion را تماشا نکرده باشد. اما هیدئاکی آنو در جایگاه یکی از بزرگترین انیمهسازهای تمام ادوار، آثار ماجراجویانهی دیگری از جمله Nadia: The Secret of Blue Water و Appleseed و فصل اول انیمهی سریالی Macross را هم خلق کرده است. او که همکاریهای زیادی با استودیوی افسانهای جیبلی (Ghibli) داشت. نقشهایی مهم هم در تیم ساخت آثاری همچون Grave of the Fireflies اثر ایسائو تاکاهاتا، Mobile Suit Gundam اثر یوشیوکی تُمینو و Urusei Yatsura ایفا کرد.
۷- اُسامو تزوکا
از «پدرخواندهی دنیای انیمهها» تا «خداوندگار کتابهای مصور» و «والت دیزنیِ ژاپن»، همگی القابی هستند که اُسامو تزوکا را توصیف میکنند.
یکی از لایق احترامترین انیمهسازهای تاریخ که با Astro Boy و Kimba the White Lion و Phoenix و Black Jack. در دورانی که هنوز خیلیها نحوهی تلفظ لغت «انیمه» را بلد نبودند. این آثار بیرون کشیدهشده از فرهنگ و هنر سرزمین آفتاب تابان را به جهانیان معرفی کرد. سبکهای بصری و فرمهای استفادهشده توسط او برای قصهسرایی، هنوز که هنوز است بخشی جدانشدنی از انیمههای مدرن را تشکیل میدهند. شاید تنها دلیل نرسیدن وی به رتبهی یک این فهرست. بنا شدن اکثر کارنامهی هنری او در جهان مانگاها و نه انیمهها باشد. زیرا بسیاری از منتقدان باور دارند که او اگر در تمام طول فعالیت هنریاش به ساخت انیمهها میپرداخت. شاید امکان نداشت کسی به جز رتبهی یک این فهرست، روی دست او بلند شود.
۶- کاتسوهیرو اوتومو
با اینکه او تنها تعداد انگشتشماری از فیلمها را کارگردانی کرده است. اما از انیمه ساز های برتر بوده و بهتازگی مشخص شد. که پس از سالها دارد مراحل ساخت انیمهی جدیدش با نام Orbital Era را پیش میبرد. کاتسوهیرو اوتومو با خلق شاهکاری به اسم Akira، جایگاهی ابدی در دنیای انیمهها دارد. یک انیمهی پسا-آخرالزمانی که در سال ۱۹۸۸ میلادی اکران شد. با محوریت نسخهای پادآرمانشهرگونه از توکیوی سال ۲۰۲۰ میلادی، داستانی کمنظیر را روایت کرد.
«آکیرا» قصهی چند گنگ موتورسواری، آزمایشهای ژنتیکی و برگزاری المپیک در توکیو (که از قضا در طول سالها رنگ واقعیت را به خود گرفت). را با یکدیگر ترکیب میکند. تبدیل به شاهکاری میشود که همگان باید حداقل یک بار به تماشای آن بنشینند. البته اُتومو Steamboy محصول سال ۲۰۰۴، Memories از سال ۱۹۹۵ و Short Peace (انیمهای فانتزی با میانگین امتیازات ۱۰۰ از ۱۰۰ در راتن تومیتوز) را هم در کارنامه دارد. بسیاری معتقد هستند با انیمهی بعدی که آن را هم به عادت همیشگی در یکی از کندترین حالتهای ممکن خلق میکند، یک موفقیت هنری/تجاری دیگر هم به دست خواهد آورد.
۵- مامورو اوشی
کلیددار جهان انیمههای تاریک، فلسفی و معنیدار که تصویرسازیها را حتی بالاتر از فیلمنامه و شخصیتپردازی، اصلیترین بخش از خلق آثارش به شمار میآورد. همان کسی است که «شبح درون پوسته» (Ghost in the Shell) را در سال ۱۹۹۵ میلادی تقدیم مخاطبان کرد. کسی که مانند تمامی اشخاص حاضر در پنج رتبهی برتر این فهرست، به ذات سینما وفادار است. و قصهگویی تصویری را مهمتر از داستانگویی به کمک دیالوگها میداند. هرچند که در نگارش فیلمنامهها و پرداخت قهرمانان و ضدقهرمانهای خاکستری هم همواره عملکردی کمنقص و گاهی بینقص را به نمایش گذاشته است.
سایبرپانکِ جنایی و به غایت سنگینِ مامورو اوشی یعنی Ghost in the Shell درکنار Urusei Yatsura 2: Beautiful Dreamer از سال ۱۹۸۴، لایق توجهترین ساختههای او را تشکیل میدهند. دنبالهای عجیب که عطای شوخطبعیهای گذرا و سرگرمکنندهی مجموعهاش را به لقای آن بخشید و تبدیل به انیمهای پرشده از فضاسازیهای دیوانهوار شد که در دل اتمسفر میخکوبکننده آن، میتوانستیم به ماهیت خیالات و واقعیتهای قرارگرفته درون ذهنمان فکر کنیم. اوشی هم انقدر در این دو فیلم دنیا را تکان داد که در بسیاری از آثار تحسینشدهی فیلمسازهای شناختهشدهای همچون جیمز کامرون و واچوفسکیها از جمله «آواتار» (Avatar) و سهگانهی «ماتریکس» (The Matrix)، شاهد الگوبرداری جدی از روی آثار او بودهایم.
۴- ماکوتو شینکای
ستارهی در حال رشد دنیای انیمه که برخی سینماشناسها از او با عنوان «هایائو میازاکی بعدی» یاد میکنند. همان کارگردان انیمهی خارقالعادهی «نام تو» (Your Name) است. کسی که فرهنگ و هنر ژاپن را به شکل آکادمیک مطالعه کرد و برای مدتی قابلتوجه، طراح گرافیکی بازیهای ویدیویی به حساب میآمد. شینکای بهمعنی واقعی کلمه، جزو آن آدمهایی است که قدم به قدم، خودشان را به قلهی موفقیت رساندهاند.
هنرمندی که به احساسات انسانی اهمیت بسیار زیادی میدهد و قصههایی با جلوههای بصری خیرهکننده و مفاهیم عمیق را در تکتک آثار خود تقدیم مخاطبان میکند
۳- ساتوشی کن
ساتوشی کان که همیشه در فیلمهایش تصاویر، بالاتر و جدیتر از هر دیالوگ به روایت قصهها میپرداختند به شکلی شوکهکننده برای جامعهی هنری در سال ۲۰۱۰ و درحالیکه تنها ۴۶ سال سن داشت، از دنیا رفت. انیمههای او همیشه شخصیتهایی را به تصویر میکشیدند که منطق و درست بودن درک آنها از جهان پیرامون خود را زیر سؤال میبرند. آدمهایی که میخواهند سر از کار انسانهای دیگر هم دربیاورند و ساتوشی کان بدون توجه به حقیقی یا خیالی بودن تصورات ترسناک آنها، به مخاطب اجازهی دیدن دنیا از نگاهشان را میدهد. همین هم سبب شد که Perfect Blue محصول سال ۱۹۹۷، Millennium Actress از سال ۲۰۰۱ و Paprika از سال ۲۰۰۶ تبدیل به سه فیلمی بشوند که برخی منتقدان از آنها بهعنوان دیوانهکنندهترین انیمههای سالهای اخیر یاد میکنند.
آثاری اورجینال و بیاندازه بیرحم در به بازی گرفتن ذهن مخاطب که هنرمندانی چون دارن آرونوفسکی و کریس نولان را نیز تحت تاثیر خودشان قرار دادهاند. تا آنجا که مثلا کارگردان «مادر!» (!Mother) برای ساخت هر دو فیلم «مرثیهای بر یک رویا» (Requiem for a Dream) و «قوی سیاه» (Black Swan)، سراغ بازسازی دقیق یکی از سکانسهای Perfect Blue رفت. و برای انجام این کار، نیاز به خریداری حق بازسازی کامل آن انیمه داشت. هرچند که هنر ساتوشی کان به این انیمههای سینمایی محدود نمیشود و بسیاری انیمهی سریالی Paranoia Agent به کارگردان او را نیز یکی از انیمههای کالت دوران مدرن به حساب میآورند.
۲- ایسائو تاکاهاتا
یکی از کلیدیترین اعضای تیم تأسیس استودیوی جیبلی و از انیمه ساز های برتر (بخوانید معتبرترین استودیوی انیمهسازی ژاپنی و یکی از مهمترین استودیوهای انیمیشنسازی در سرتاسر دنیا). عضو آن گروه از افرادی است که تاریخ سینما آنها را به یاد خواهد داشت. کسی که به شکل نامحسوس، برای همیشه تاثیرش را روی صنعت/هنر انیمه گذاشت. مخاطب دنیای انیمه به خاطر او، شانس تماشای آثاری همچون Pom Poko فوقالعاده، My Neighbors the Yamadas عجیبوغریب، Only Yesterday عمیق و The Tale of Princess Kaguya بسیار زیبا را داشت.
اما تاکاهاتا که در پروژههای بسیار زیادی فعالیت کرده است. از انیمه ساز های خوبی بوده است و نقش هنرش فقط در انیمههای کارگردانیشده توسط خود او به چشم نمیخورد. به اول تا آخر جهان انیمهها میرسد، خارقالعادهترین فیلم ضدجنگ جهان به اعتقاد من را هم آفریده است. یک شاهکار نود دقیقهای به اسم «قبرستان کرمهای شبتاب» (Grave of the Fireflies). فیلمی که شاید بین معروفترین آثار ضد جنگ سینما، فقط و فقط «فهرست شیندلر» (Schindler’s List) استیون اسپیلبرگ، قدرت رقابت با آن را در درگیر کردن احساسات مخاطب داشته است و شاید، خواهد داشت.
۱- هایائو میازاکی
در ابتدا تا انتهای این فهرست، فقط یک نفر وجود دارد که به جرئت باید او را نهتنها از انیمه ساز های برتر تمام ادوار و نهتنها یکی از بهترین کارگردانهای زنده، بلکه یکی از ۱۰ فیلمساز برتر تاریخ دانست. خالق آثار فوقالعادهای همچون Nausicaä of the Valley of the Wind و Castle in the Sky که به ترتیب یکی از بهترین فیلمهای پسا-آخرالزمانی و یکی از جذابترین فانتزی/اکشنهای همهی ادوار هستند. خالق محصولاتی معرکه مثل My Neighbor Totoro و Princess Mononoke که به ترتیب عمیقترین تصاویر از ارزش تخیلات کودکان و نیاز آدمها به محافظت بیپایان از طبیعت را نشان میدهند.
این فیلمساز افسانهای که همچنان در آستانهی هشتاد سالگی مشغول ساخت اثر بعدی خود است. بهگفتهی همکارانش هنوز زودتر از همه به استودیو میرود و دیرتر از همه هم از آنجا خارج میشود. تا دنیا همچنان فیلمسازی را داشته باشد که در طراحی داستان، در رنگآمیزی انیمه و در خلق شخصیتها از کسی وام نمیگیرد. با آفرینش فیلمنامههایی تصویری (فیلمنامههای میازاکی همیشه در قالب استوریبردها نوشته میشوند). به مخاطبان خود اجازهی غرق شدن در جهانهایی جایگزین را میبخشد.
——————————————-
اگر از این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
۱۷ انیمهساز برتر ژاپنی که باید آثارشان را تماشا کنید(پارت اول)