گل کوکب
گل کوکب به انگلیسی Dahlia است و از خانواده گلستارگان Asteraceae به حساب می آید و بومی مکزیک است.
گل های زیبای آن از رنگ های سفید، قرمز، زرد و بنفش تشکیل شده که در برخی گونه ها می تواند این رنگ کاملاً ترکیبی زیبا تشکیل بدهد که چشم هر بیننده ای را خیره کند.
گل های زیبای کوکب تحمل سرمای هوا را ندارندو و بهتر است که قبل از قرار گرفتن در برابر سرما، گل ها را از خاک بیرون بیاورید. و در مکانی دیگر نگهداری کنید و در بهار سال بعد دوباره به محل اصلی خود بازگردانید.
این گیاه بر عکس سایر گیاهان گل های خود را از اواخر تابستان تا اوایل پاییز باز میکند و میتواند تنوع خوبی به باغچه شما بدهد.
مهم ترین عوامل در نگهداری گل کوکب نیز مانند تمام گیاهان دیگر سه عامل آب دهی، خاک و نورگیری گیاه است.
اما اگر گل کوکب یا داهلیا را در منزل تان نگهداری می کنید، لازم است بدانید که این گل به مقدار قابل توجهی آب و نور نیاز دارد. خصوصا در فصل تابستان که شروع گلدهی آن است. بنابراین سعی کنید در طول هفته گیاه کوکب خود را سیراب نموده و در محلی قرار دهید که مطمئن هستید نور به شکل درست و به میزان لازم به آن خواهد رسید. توجه داشته باشید که اگر در زمان گل دهی گیاه شاهد تاخیر بودید، می تواند نشان از این باشد که رطوبت و نور کافی را در زمان لازم به این گل نرسانده اید.
شرایط نگهداری کوکب
آبیاری:
نیاز آبی این گل بالا است. و کمبود آب و رطوبت درتابستان از غنچه کردن مجدد آن جلوگیری خواهد کرد. به طور کلی خاک گلدان باید همیشه مرطوب نگه داشته شود. ولی نباید خیس و غرق آب شود.
خاک:
کوکب به زه کشی خیلی حساس است. و در خاک دارای زهکشی نامناسب، به سرعت می پوسد. خاک آن باید حاوی مواد آلی کافی و نیز دارای زهکشی مناسب باشد. PH مناسب آن ۷-۶ است.
دما:
پیاز کوکب می تواند تا دمای ۱۲- درجه سانتی گراد را تحمل کند. بهترین دما برای رشد گیاه ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتی گراد است.
نور :
گلهای کوکب برای گلدهی حداقل به ۶ ساعت نور خورشید در روز نیاز دارند. البته این مدت نور دهی بستگی به اقلیم جغرافیای نیز دارد.
بعنوان مثال در مناطق خنک و معتدل مدت زمان نور دهی می تواند تا ۸ ساعت یا بیشتر هم ادامه داشته باشد.
اما در مناطق گرمسیری و جنوبی ۶ ساعت ابتدای روز بهترین زمان نور دهی برای گلهای کوکب می باشد. زیرا نور خورشید بعداز ظهر می تواند باعث سوختن گلها شود.
کوددهی:
نیتروژن و فسفر مهمترین عناصر مورد نیاز گل کوکب هستند. مقادیر به نسبت کم پتاسیم و کلسیم برای رشد بهینه و نیز برای تولید ریشه های ژوخه ای و حفظ تعداد گل های تولید شده لازم است.
در اوایل تابستان مصرف کودهای نیتروژنه به صورت هفتگی و از اواسط تابستان تا پاییز مصرف کودهای پتاسه برای آن مفید است.
در مناطقی که کوکب کود کافی دریافت نمی کند، تعداد گل ها کم و اندازه آنها کوچک می شود.
تکثیر:
کوکب به سه روش بذر، تقسیم (جدا کردن ریشه ژوخه ای) و قلمه افزایش می یابد.
تقسیم بذر:
بذر گیاه را به آرامی در در لایه سطحی خاک بکارید و کمی فشار دهید.
سپس گلدان را به طور کامل آبیاری نموده و مراقب باشید تا زمان جوانه زدن گل، سطح خاک همواره مرطوب نگه داشته شود.
هنگام ابیاری دقت کنید بذرها جا به جا نشوند.
جوانه زنی گل کوکب از هنگام کاشت، ۷ تا ۱۰ روز طول می کشد.
زمانی که طول جوانه های گل به میزان ۸ سانتی متر رسید. جوانه ها را به آرامی از خاک خارج نموده. و یک گلدان بزرگتر منتقل کنید. مراقب باشد ریشه های نازک گیاه آسیب نبیند.
تقسیم قلمه :
پس از اينکه ساقه ها ظاهر و به ارتفاع سه تا پنج سانتيمتر رسيدند. آنها را به اضافه مقدار کمی از غده با چاقوي تيزي جدا کنید.
برای ریشه دار شدن سریعتر و راحتتر گیاه. انتهاي بريده شده قلمه را، با هورمونها یا پودر ريشه زایی مخلوط نمایید.
قلمه را در عمق ۱ تا ۲ سانتيمتر درماسه نرم که قبلا براي قلمه آماده شده کاشته و گلدان را در محل گرمی قرار دهید.
توصیه میکنیم، محل بريدگی در روی غده را با خاک ذغال نرم بپوشانید. تا از ورود بیماری و آفت به گیاه پیشگیری شود.
پس از سه تا چهار هفته قلمه ها داراي ريشه شده و ميتوانید آنها را به محل اصلي در باغچه و یا گلدان بزرگتر منتقل کنید.
تقسیم ریشه :
ریشه های ژوخه ای کوکب به سرما حساس هستند. بنابراین آنها را در پاییز از خاک خارج کرده و در فروردین می کارند. ژوخه ها فاقد جوانه هستند (چون ریشه متورم شده اند).بنابراین همراه آنها باید بخشی از طوقه وجود داشته باشد.
چون مطمئن نیستیم که قطعه جدا شده جوانه دارد یا نه. یکی دو هفته پیش از کشت، دسته ژوخه ها را در ماسه مرطوب با دمای بالای ۱۰ قرار می دهیم .تا جوانه ها رشد کرده و ظاهر شوند.
زمانی که جوانه ها ۲ سانتی متر رشد کردند، ژوخه ها را به چند قسمت تقسیم می کنیم. این ژوخه ها پس از ۱۲-۸ هفته گل می دهند. اگر ژوخه بدون جوانه کشت شود، پوسیده و از بین می رود.
بیماریها: گل کوکب میتواند به سفیدک پودری و سایر بیماریهای قارچی مبتلا شود. با چرخش خوب هوا، اجازه دهید تا جایی که ممکن است شاخهها خشک شوند.
بیماریهای جدیتر لکه برگی و بیماری پژمردگی گل کوکب و ویروسها هستند. گیاهان مبتلا به آلودگیهای ویروسی اغلب با برگهای دارای الگوی نامنظم زرد رنگ هستند که باید نابود شوند.
گردآوری: صبا طاهری