ورزش ساندا
ساندا یا سانشو (به معنی: مبارزه آزاد) یک ورزش رزمی تن به تن چینی است.
ساندا یکی از پر قابلیتترین رشته های رزمی میباشد که در دسته سبکهای ترکیبی رزمی بهشمار میرود. این ورزش بر پایه ترکیب کشتی، جودو، بوکس، تکواندو و ژیمناستیک است.
ساندا یکی از بخش های ووشو به حساب می آید و مجموعه کامل از همه فنون نبرد بدون اسلحه، در چنگال گرفتن حریف، کشتی، زد و خورد و دفاع در برابر حریف دیده می شود.
در مسابقات ووشو ساندا شرکتکنندگان از سه دستهٔ اصلی ضربات مشت، ضربات لگد و فنون کشتی استفاده میکنند. پوشیدن دستکش بوکس باعث میشود تا استفاده از دستهٔ چهارم فنون کونگ فو یعنی تکنیکهای گلاویزی و فنون درگیری ساندا محدود شود چون بسیاری از این فنون به انگشتان باز نیاز دارد. دستکش همچنین فنون دست قابل استفاده در مسابقه را هم عملاً محدود به ضربات مشت میکند.
مبارز می تواند حریف خود را با دست از روی Leitai (سکو) مسابقه پرتاب کرده یا هل دهد و ۲ امتیاز کسب کند.
تاریخچه ساندا
ساندا توسط ارتش چین ابداع و از سبک های سنتی چینی از جمله کونگ فو، شائو جیائو (Shuai Jiao) و چین نا (Chin Na) گرفته شده است.
مسابقات مدرن سانشو از دهه ۱۹۵۰ در بازیهای ملی تایوان برگزار میشد. در جمهوری خلق چین از سال ۱۹۷۰ مورد توجه دولت قرار گرفت و در سال ۱۹۸۵ اولین تورنمنت بینالمللی ووشو که از مسابقات سانشو و تالو تشکیل میشد در چین برگزار شد. در بازیهای آسیایی ۱۹۹۰ پکن مسابقات سانشو به عنوان بخشی از ووشو وارد بازیهای آسیایی شد و در سالهای اخیر در کشورهای دیگر به ویژه ایران، مصر، فرانسه، بریتانیا، برزیل، ژاپن، کره، ترکیه، روسیه، آمریکا و ویتنام هم طرفداران زیادی پیدا کردهاست.
زبان رسمی در ساندا مانند ووشو چینی است و اصطلاحات ووشو، اعداد در ساندا، احترام گذاشتن در ووشو و …. به زبان چینی انجام می شود.
قوانین ووشو ساندا
استفاده از چه نوع فنونی مجاز است؟
- تمام تکنیک های مشت زنی, ضربات پا, پرتاب/کشتی ووشو برای استفاده مجاز است.
استفاده از چه نوع فنونی غیر مجاز است؟
- حمله با سر آرنج یا زانو یا اعمال فشار خلاف جهت بر مفصل های حریف.
- استفاده از تکینیک های پرتابی کشتی به طوری که حریف محبور به فرود روی سرش شود.
- آسیب عامدانه به حریف.
- حمله از هر طریق به سر حریفی که روی زمین افتاده.
فواید ورزش ووشو ساندا
افزایش قدرت جسمانی
اغلب ورزش های رزمی نیاز به آمادگی بدنی بالایی دارند. ووشو ساندا نیز از این قائده مستثنی نیست و علاوه داشتن تکنیک مبارزه بالا و ذهنی آماده به بدنی آماده نیز نیاز دارد. این موضوع در رده های سنی بالاتر بحث بسیار مهمی به شمار می آید.
با توجه به نیاز Sanda به آمادگی بدنی بالا, همواره اساتید و مربیان در باشگاه ساندا بر روی آمادگی حسمانی هنرجویان خود کار میکنند تا مبارزینی با بدنی آماده داشته باشند.
بدنسازی ووشو و اکثر رشته های رزمی، بیشتر بر استقامت و تراکم عضلات تأکید دارند نه بر حجم و اندازه آن.( بروسلی در مقابل آرلوند)
افزایش انعطاف پذیری
انعطاف پذیری نیز مانند قدرت بدنی بالا یکی از دستاورد ها و همچنین الزامات ووشو به شمار می آید.
در تعریفی ساده انعطاف پذیری یعنی: توانايی حركت يك يا گروهی از مفاصل به نرمی و سادگی در سراسر دامنه حركتی بدون محدوديت.
افزایش حجم ریه، توان تنفسی و استقامت
با توجه به حجم بالا حرکات هوازی، رزمی کار با افزایش استقامت قلب عروقی مواجه می شود یعنی مثلا اگر فردی قبلا پس از ۳۰۰ متر دویدن نفس کم می آورد الان با ۷۰۰ متر دویدن نفس کم می آورد.
کاهش وزن
این ورزش مشابه تمرینات HIIT است. با توجه به حرکات گسترده، Full body (تمام بدن) به شمار می آید و سیستم اصلی انرژی در ساندا بی هوازی است. در نتیجه مبارزه کنترل شده می تواند گزینه ای عالی برای کاهش وزن در کنار افزایش آیتم های آمادگی جسمانی شود. این فرایند باید زیر نظر مربی مجرب صورت گیرد.
اگر از خواندن این مقاله لذت بردید از مقاله قبلی ما نیز دیدن کنید.
روی لینک زیر کلیک کنید.