دریاچه مهارلو
یکی از چشم اندازهایی که شاید زیاد در عکس ها دیده باشید. چشم انداز زیبای دریاچه مهارلو در استان فارس است.
گردشگران و طبیعت گردان بسیاری در سفر خود به شهر زیبای شیراز و تماشای آثار تاریخی و فرهنگی ارزشمند آن، راهی این دریاچه حیرت انگیز می شوند. تا یک عکس یادگاری در کنار دریاچه صورتی بیاندازند.
شهرت این دریاچه، به خاطر رنگ قرمز رنگش است.
این دریاچه کجاست؟
دریاچه صورتی رنگ مهارلو در قسمت جنوب شرقی شیراز با صفا و در ۵۷ کیلومتری جاده شیراز به فسا واقع شده است. این دریاچه در همسایگی یک روستای قدیمی به همین نام قرار گرفته است. روستای مهارلو یک روستای بسیار قدیمی است. به طوری که قدمت آن به دوران صفویه میرسد.
در نزدیکی دریاچه مهارلو، روستایی به همین نام متعلق به دوران صفویه با نام قدیمی دشت گل قرار دارد. این روستا در کنار دریاچه مهارلو، از توان بالقوه گردشگری بالایی در نزدیکی دامنههای جنوبی کوههای مرتفع زاگرس برخوردار است.
دریاچه مهارلو، محل سکونت گونههای بسیاری از پرندگان مهاجر و غیرمهاجر میباشد. و عمق آن در بخشهای مختلف متفاوت بوده و در بیشتر نقاط حدوداً نیم متر و در قسمتهای عمیق به سه متر میرسد. از عناوین قدیمی دریاچه مهارلو میتوان به مهلو. مهلویه. ماهلویه. جنکال و… اشاره کرد. ارتفاع دریاچه مهارلو از سطح دریا ۱۵۶۰ متر است.
چرا دریاچه مهارلو قرمز است؟
دریاچه مهارلو صورتی است. درست مثل اینکه مقدار زیادی آب هندوانه ببیند! اما اشتباه نکنید. این آب خوردنی نیست. در واقع، آب دریاچه شور است. دلیل صورتی رنگ بودن آن هم به همین نمک موجود در آب بستگی دارد. میزان تبخیر آب این دریاچه بسیار بالاست. تبخیر شدید آب دریاچه مهارلو سبب شده است تا شوری آن به شدت افزایش یابد و نوعی جلبک دریایی قرمز رنگ به نام “کشند سرخ” در آن تکثیر شود. رشد و تکثیر بیش از حد این جلبک در این دریاچه باعث شده است. تا تمام آب آن به رنگ قرمز متمایل شود و هیچ موجود زندهای به جز یک نوع آبزی به نام آرتمیا نتواند در آن زنده بماند.
محیط زیست مهارلو:
شوری بیش از حد آب دریاچه مانع از زیستن موجودات آبزی مخصوصاً ماهیها در این دریاچه شده است. اما در گوشه و کنار دریاچه صورتی رنگ مهارلو میتوان خزندگانی از جمله مارمولک. سوسمار. مار و لاک پشت را دید. در ضمن این دریاچۀ زیبا و قرمز رنگ خانه و کاشانۀ ییلاقی برخی از پرندگان هم به شمار میرود. برخی پرندگان ساکنان دائمی دریاچه هستند. و برخی دیگر مهاجرند و هنگام ییلاق به دریاچه میآیند. حواصیل (مرغ حوصله)، لک لک، پلیکان، کشیم، باکلان، اگرت، فلامینگو، اردک، خوتکا، سارگپه و … از جمله پرندگانی هستند که در این دریاچه به چشم میخورند.
پوشش گیاهی و جانوری دریاچه مهارلو:
پوشش گیاهی دریاچه مهارلو از درمنه، گون، شیرین بیان، انجبر، بلوط، بید و بادام تشکیل شده و اصلیترین موجود زنده آن، آرتیماست که نقشی اساسی در تولید نمک دارد.
در دریاچه مهارلو، ماهی پیدا نمیشود. اما خزندگانی همچون مار، مارمولک، سوسمار و لاکپشت در کنار پرندگان مهاجر زمستانی، جوجهآورنده و شکاری مانند کشیم، پلیکان، باکلان، اگرت، حواصیل، بوتیمار، لک لک، فلامینگو، انواع اردک، خوتکا، زاغی، کاکایی، آبچلیک، سنقر و سارگپه زندگی میکنند.
وضعیت آب و هوایی دریاچه مهارلو شیراز
این دریاچه بیش از اینکه صورتی باشد، دریاچه نمک است. و بی شک تابش خورشید در این منطقه مستقیم و سوزان است. و به همان نسبت شبی سرد در انتظار شماست. هیچ درخت و گیاهی در این منطقه مشاهده نمی شود. و شاید تنها کاربرد آن برداشت نمک و برنزه کردن پوست و عکاسی باشد. توقع هیچ گونه سایه ای نداشته باشید. و اگر دوست دارید عکس هایی زیبا نصیبتان شود بهتر است کلاه آفتابی و عینک دودی به همراه داشته باشید. و حتما از ضد آفتاب استفاده کنید. البته زمستان در منطقه دریاچه نمک مهارلو بسیار سرد است و رنگ دریاچه نیز سفید است.
بهترین فصل برای سفر به دریاچه قرمز رنگ مهارلو:
همیشه برای سفر به یک منطقه باید بهترین زمان را انتخاب کنیم. تا نهایت استفاده را آن ببریم. استان فارس هم یکی از آن شهرهایی است که در تابستان به دلیل آب و هوای گرم، بخش زیادی از دریاچه مهارلو خشک میشود. و مناسب ترین گزینه برای سفر به این منطقه که یکی از جاذبه های طبیعی شیراز است. از اول پاییز تا اواسط اردیبهشت ماه می باشد.
کاربرد دریاچه نمک شیراز:
دریاچه مهارلو به عنوان یکی از جاهای دیدنی شیراز شناخته می شود. و همچنین با مساحت ۶۰۰ متر مربع برای استخراج نمک معمولی استفاده می شود. برخی معتقدند در حکومت های پیشین برای سرنگون کردن افراد سیاسی یا زندانیان محکوم به مرگ از این دریاچه استفاده می شده و اجساد این افراد در این دریاچه رها می شد.
گردآوری:صباطاهری